Gitten Öholm blir ny verksamhetsledare på Nya slottet Bjärka-Säby utanför Linköping.
– Jag vill vara med och utveckla gemenskapen både vid nattvardsbordet och middagsbordet, säger hon.
För ungefär ett halvår sedan slutade Eleonore Gustafsson som värdpastor på Nya slottet Bjärka-Säby. Och snart lämnar Monica Söderqvist tjänsten som verksamhetsledare.
Efterträdare blir Gitten Öholm, som närmast kommer från en tjänst som föreståndare för Hjortsbergagården utanför Alvesta.
När Dagen når Gitten Öholm har hon haft en intensiv dag i Bjärka-Säby. Hon vill lära sig så mycket som möjligt inför tillträdandet i månadsskiftet augusti-september.
Hon låter förväntansfull när hon beskriver vad hon vill åstadkomma:
– Bjärka-Säby är en vacker plats och slottet en mycket fin byggnad. Jag älskar valven och den vackra arkitekturen, säger hon om det som kommer att bli hennes nya arbetsplats.
Nya slottet Bjärka-Säby byggdes på 1700-talet och pingstförsamlingen i Linköping fick slottet som en donation 1980. Sedan dess har det fungerat som en ekumenisk mötesplats.
Avtal sades upp
Under många år hade Ekumeniska kommuniteten (Ekibs) sitt säte där. Men för några år sedan sa pingstkyrkan upp avtalet med Ekibs, som därmed lämnade Nya slottet Bjärka-Säby.
– Jag ser att Bjärka-Säby ska vara en kraftkälla för människor som vill leva nära Gud. En plats där vi förstår höjden, bredden och djupet av den kristna tron ännu mer, förklarar Gitten Öholm.
Som verksamhetsledare kommer hon att ha inflytande över arbetets inriktning. Hon är mån om att Nya slottet fortsatt ska vara en plats där olika delar av kristenheten känner sig välkomna.
Tystnad lockade inte
Själv har hon dock ingen nära relation till Bjärka-Säby sedan tidigare.
– För mig har Bjärka-Säby framför allt varit förknippad med den tysta retreaten. Och det har nog inte riktigt lockat mig, berättar Gitten Öholm för Dagen.
Hon är väl medveten om att platsen betytt mycket för åtskilliga kristna under de senaste fyrtio åren. Och hon hoppas att kunna bidra till att utveckla verksamheten så att den blir bredare.
– Bjärka-Säby kommer självklart att vara en plats för återhämning av ande, kropp och själ. Men vi hoppas också att miljön ska inspirera till kreativitet och förnyelse av kristen tro.
[ Alla Dagens artiklar om Bjärka-Säby ]
Vad kan du bidra med in i den målsättningen?
– Jag hoppas att min erfarenhet dels från besöksnäringen och dels från församlingslivet ska bli en tillgång. Jag tror mycket på att odla gemenskap i olika former. Både vid nattvardsbordet och middagsbordet.
Utforma gudstjänster
Hennes tjänst kommer inte enbart att vara administrativ, utan hon kommer till exempel att vara aktiv i utformningen av gudstjänstlivet på Bjärka-Säby, och även predika ibland.
Gitten Öholm har tidigare bland annat arbetat som lärare i musik på Kaggeholms folkhögskola, som evangelist i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och i församlingen Oslo Kristne Center i Norge där hon bodde i 19 år.
Dessutom drev hon under flera år ett eget kafé i Uppsala och de senaste åtta åren har hon varit föreståndare för en kursgård som drivs av Equmeniakyrkan. Hon sitter även i kyrkofullmäktige i Växjö för Frimodig kyrka.
– Sammanlagt har jag arbetat i tolv år inom besöksnäringen. Den erfarenheten tar jag med mig till Bjärka-Säby, som har stora möjligheter till uthyrning för konferenser inklusive övernattning.
[ Eleonore Gustafsson slutar på Bjärka-Säby ]
Kommer från Hillerstorp
Gitten Öholm växte upp i en pingstfamilj i Hillerstorp i Småland och var tidigare gift med Siewert Öholm, som dog 2017. Hon kommer att flytta från Växjö till Linköping, vilket är ett stort steg.
– Det är med glädje jag går in i detta nya kapitel i mitt liv där jag kan få fortsätta att tjäna Gud med det han har lagt ned i mig i tjänst för andra.
I ett pressmeddelande motiverar Marcus Sönnerbrandt, som är pastor och föreståndare i pingstkyrkan i Linköping, varför valet föll just på Gitten Öholm:
– Hon har en stark kreativ sida som vi tror kan bli en välsignelse för församlingen som äger och driver Nya slottet. Sedan har hon ett hjärta för att Guds församling kommer i funktion vilket vi också önskar, säger han.