Om det stämmer att Lewi Pethrus hyste antisemitiska uppfattningar måste Kristdemokraterna ”göra någonting”, anser den lokala partitoppen Susanna Lindholm Henningsson. Men några ”konkreta bevis” för att anklagelserna skulle stämma ser inte KD-ledaren Ebba Busch.
En vecka efter att forskarna Markus Lundström och Tomas Poletti Lundströms artikel publicerades på Aftonbladet Kultur pågår diskussionen om den svenska pingströrelsens, Kristdemokraternas och Dagens grundare.
Texten har i papperstidningen fått rubriken: ”Arkiven avslöjar nazikopplingarna”, och på nätet: ”KD-grundarens hus fullt av nazipropaganda”. I en kulturartikel i Aftonbladet presenterar Markus Lundström, docent i sociologi, och Tomas Poletti Lundström, doktor i religionshistoria, fynd ur sitt pågående forskningsprojekt Frikyrkan och Förintelsen: Den svenska pingströrelsens förhållande till antisemitism 1930–1974. Pingströrelsens grundare Lewi Pethrus anklagas för att ha hyst antisemitiska uppfattningar.
Forskarna, tillika bröderna, Lundström och Poletti Lundström uppger att det bland Lewi Pethrus 6 000 böcker fanns antisemitisk litteratur, såsom Sions vises protokoll och Hitlers Mein Kampf. Forskarduon framhåller också att Pethrus 1933, under en predikan i Filadelfiakyrkan i Stockholm, omnämnde ”judarnas förmåga att komma till makten” som en förklaring till de antijudiska angrepp som då hade börjat växa fram i Nazityskland.
Därtill hade Lewi Pethrus kontakter med personer som hade nazistiska sympatier, framhåller forskarna. Bland annat bjöd han in Elof Eriksson, portalfigur i den antisemitiska miljön i Sverige, till en konferens i Filadelfiakyrkan 1950.
[ Lewi Pethrus anklagas för nazistkopplingar – pingstforskare tar honom i försvar ]
”Behöver rensa på något sätt”
Lundström och Poletti Lundström avslutar artikeln med en påminnelse om att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tidigare i år, vid partiets 60-årsjubileum, hyllade partigrundaren Pethrus genom att beskriva honom som en ”otrolig källa till inspiration”. Susanna Lindholm Henningsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro kommun, berättar för P4 Örebro att hon ”blev förfärad” när hon tog del av anklagelserna.
– Jag tycker att det är väldigt obehagligt. Om det finns sådana här rötter behöver vi ta tag i det och göra någonting. Vi behöver rensa på något sätt.
Men Busch säger till Aftonbladet att hon inte har sett några ”konkreta bevis” för att ”det har funnits den sortens sympatier uttalat, eller understött, från våra grundare i början”.
– Den som kommer med sådana anklagelser har ju en väldigt tung bevisbörda på sig, att peka på att det skulle ha varit någonting som var okej i partiet när vi bildades. Jag har inga sådana belägg.
Tvärtom, säger KD-ledaren, ”så har ju det varit väldigt hårda nedslag mot antisemitism i vår rörelse och definitivt under mitt partiledarskap”. Hon lovar att hon hårt kommer att fördöma antisemitiska sympatier om sådana skulle framkomma ”i de rörelser som jag är en del av, de rörelser som också lett fram till KD i Sverige”.
”Kan bli rejäl mumma”
I Göteborgs-Posten menar kulturjournalisten Hynek Pallas att det inte är någon ”vacker bild av människosyn och politik” som forskarna presenterar. ”Det är oerhört viktigt, även om ni får ursäkta att jag inte tycker det är överraskande”, skriver Pallas. Han befarar att ”fallet Pethrus kan bli rejäl mumma” för Sverigedemokraterna, ”om det får dem att framstå som ett normalt parti – i betydelsen att alla har lite loppor i den historiska pälsen”.
Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, skriver i en kulturartikel i Expressen, apropå förekomsten av nazistisk litteratur i Lewi Pethrus bokhyllor, att ”en bok kan ha många roller i ett bibliotek”. Halldorf, som även är författare till två böcker om Pethrus, skriver att han inte har hittat någon positiv artikel om nazismen i någon av de tidskrifter som Lewi Pethrus var redaktör för; tvärtom finns där många negativa texter om Hitlers ideologi. ”Men det är andra än Pethrus som skriver dessa texter. Hans tystnad förblir besvärande”, menar Halldorf.