Nyheter

”Det berör väldigt många att vi heter Stadsmissionen”

Organisationens ser ökat behov av matutdelningar

Kristna värderingar är grunden i allt arbete som Stadsmissionen gör. Det säger generalsekreterare Jonas Wihlstrand och den nyvalde ordföranden Martin Ärnlöv. Just nu, berättar de, är mat det stora behovet bland behövande.

VISBY. Stadsmissionen är en anrik frivilligorganisation som sprungit fram ur svensk kristenhet och det finns numera tio olika stadsmissioner verksamma runtom i landet.

Organisationen nationellt leds av generalsekreterare Jonas Wihlstrand, men för ett tag sedan kom också nyheten att man fått en ny ordförande i Martin Ärnlöv, som tidigare ledde Röda korset. Dagen träffar de båda under Almedalsveckan.

Hur viktigt är det att Stadsmissionen drivs på en kristen grund?

– Hela vårt fundament vilar på en kristen grundsyn. Både när det gäller vår historia och vår nutida verklighet, säger Jonas Wihlstrand.

– Det handlar om en människosyn där förlåtelse och försoning är viktiga delar.

Martin Ärnlöv fyller i att en styrka med det kristna civilsamhället är att man ser individen, vilket han också menar är en av Stadsmissionens styrkor.

Men den kristna grunden visas främst med händerna, i det praktiska hjälparbete som görs.

– För vi är ingen kyrka, säger Jonas Wihlstrand.

Jonas Wihlstrand och Martin Ärnlöv, Stadsmissionen.

Skyddsängel för värdegrund

Däremot lockar namnet till många undringar.

– Många uppfattar oss som om vi vore en kyrka, med tanke på vårt namn. Men mission för oss är vårt uppdrag. Samtidigt berör det väldigt många att vi heter just Stadsmissionen.

Själv beskriver han sig som en skyddsängel för organisationens kristna värdegrund, där Jonas Wihlstrand framför allt upptäckt att bland yngre har det blivit allt viktigare med att visa upp vilken grund man står på.

Agerar ekumeniskt

Stadsmissionen är en internationell rörelse, som i Sverige byggt en nära relation med Svenska kyrkan. Men ofta agerar man ekumeniskt i olika städer, och därför finns det lite olika prägel på de olika stadsmissionerna i landet.

– Vi har flera präster och diakoner i vår verksamhet, förklarar Martin Ärnlöv, som främst hänvisar till verksamheten han känner till bäst, den i Göteborg.

Men, lägger han till, det är viktigt med kunskap om det man jobbar med, exempelvis om man engagerar sig i frågor som missbruk och hemlöshet.

– Men man måste samtidigt kunna hantera religiositet och andlighet, säger han.

Vilka utmaningar har ni i dag?

– 70 procent av alla våra insatser just nu involverar mat, säger Jonas Wihlstrand.

Det kan handla om matutdelningar, men också om butiker där man får chansen att köpa billigare mat.

– Jag har jobbat länge inom Stadsmissionen och när 90-talskrisen var över trodde jag aldrig att det skulle bli en fråga i Sverige, att människor återigen skulle köa för att få mat av civilsamhället.

– Det gör faktiskt ont i hjärtat.

Jonas Wihlstrand och Martin Ärnlöv, Stadsmissionen.


Fler artiklar för dig