Nyheter

Påven: Maradonas mål av ”Guds hand” var inte bra

Franciskus kritiserade det kontroversiella målet som bidrog till Argentinas VM-guld 1986

Diego Maradona hävdade att hans mål mot England i VM-slutspelet 1986 gjordes med hjälp av “Guds hand”. Påve Franciskus håller dock inte med: “Det var inte bra”, säger påven.

Omkring 50 000 personer var i lördags samlade på Olympiastadion i Rom för att fira Världsbarndagen. Påve Franciskus hamnade i fokus av en särskild anledning, rapporterar bland andra Signum.

Påven, som är född i Argentina och gillar fotboll, fick frågan av en pojke hur det kändes när Argentina vann VM i fotboll i Qatar 2022. Franciskus svarade att han var glad, men ett annat uttalande fick uppmärksamhet.

För påven nöjde sig inte med att beskriva glädjen över hur Lionel Messi och de andra argentinska fotbollshjältarna grävde guld i det första VM-slutspel som någonsin avgjorts i ett arabiskt land.

Med sedvanligt lugn och stor pondus förklarade påven för pojken att det kändes på ett helt annat sätt 1986. Då spelades fotbolls-VM i Mexiko, och den stora fixstjärnan var Diego Armando Maradona.

Maradona stod vid den tiden på toppen av sin fotbollskarriär, och hade stora förväntningar på sig att leda Argentina till VM-guld. Så blev det också, och i kvartsfinalen mötte man England.

I den matchen gjorde Maradona ett minst sagt omdiskuterat mål som betydde 1-0. Maradona hävdade alltid att han gjorde målet “med Guds hand”. Men de flesta håller inte med, utan anser att han fuskade.

Boxade bollen i mål

Reprisbilder visar tydligt att Maradona, i kamp med Englands målvakt Peter Shilton, i själva verket boxade bollen i mål med hjälp av sin egen vänsterhand. Målet borde alltså ha dömts bort.

Argentina besegrade England med 2-1 och tog sig till finalen, där Västtyskland betvingades med 3-2.

Men nu riktar alltså Franciskus kritik mot nationalhjälten Maradonas uppträdande. Och han gjorde det genom att säga: “Det var inte bra”. En tydlig markering som visar att katolska kyrkans överhuvud står upp för fair-play.

Världens bäste

Diego Maradona avled den 25 november 2020, och blev 60 år. Han betraktas av många fans runt om i världen som världens genom tiderna bästa fotbollsspelare.

Men talet om ”Guds hand” gjorde att den vänsterfotade superstjärnans rykte fick sig en törn. Utöver VM-guldet 1986 spelade han ytterligare en VM-final, 1990, då Argentina förlorade mot Västtyskland.

Han ledde sitt klubblag Napoli till två segrar i italienska Serie A och spelade 91 landskamper för Argentina. År 2000 utnämndes han till århundradets fotbollsspelare av Internationella fotbollförbundet, Fifa.

Barn från Ukraina

Påve Franciskus, som är en hängiven supporter av den argentinska fotbollsklubben San Lorenzo, bidrog i lördags även med en symbolisk kick-off av en fotbollsmatch. Den spelades mellan två lag av barn.

Senare under dagen höll påven en mottagning i Vatikanen där barn från krigsdrabbade regioner i världen var på plats. Däribland palestinska barn och barn från Ukraina.

Världsbarndagen arrangeras av Vatikanen och firades för första gången. Den andra upplagen kommer att äga rum i september 2026.


Fler artiklar för dig