Nyheter

Hatstorm mot teologen Micael Grenholm – väljer att polisanmäla hoten

“Jag fick höra att jag är missbildad och min adress lades ut”

Efter att Micael Grenholm polisanmält SD-ledaren Jimmie Åkesson för hets mot folkgrupp genom att använda det nazistiska begreppet “folkutbyte” bröt en nätstorm av hat och hot ut mot kyrkohistorikern och författaren.
– Jag blev mobbad i högstadiet, men ingenting av det var ens i närheten av det som skett nu, säger han till Dagen.

Det var för några veckor sedan som författaren, debattören och kyrkohistorikern Micael Grenholm nåddes av stormen av meddelanden – så många som över 2 000 – där han växelvis uppmanades att ta livet av sig, kallades “falsk profet” och fick höra att han var “ful, missbildad, borde hamna på psykisk avdelning, patetisk nolla, fjant, bög, omänskligt dum i huvudet”. Hans adress lades ut, till och med vilket våningsplan han bor på, och hans fru nämndes vid namn.

– Det var fruktansvärda kommentarer, ibland också med undertäckt hot, berättar Micael Grenholm.

Kommentarerna kunde också vara öppet rasistiska som den om att man “borde bussa skäggbarnen” på honom.

– Nu har det lugnat ner sig. Det märkliga var att det hela gick extremt snabbt, plötsligt var där en vild storm med över 2000 meddelanden. Sedan försvann det lika plötsligt. Det gör att jag tror att det handlar om en orkestrerad attack, det är inte något som växer fram organiskt, säger han.

När stormen pågick som värst valde Micael Grenholm att sluta läsa inläggen som kom på sociala medier.

– Det började på twitter och sedan intensifierades det när bloggen Samnytt skrev om mig. Då började även nazister att uppmärksamma mig, bland annat genom organisationen “Svenskarnas kyrka”. De har en egen hemsida, där de bland annat hävdar att Jesus inte var jude utan arier.

På “Svenskarnas kyrka” utses Micael Grenholm till “falsk profet”.

– Det ser jag som hedrande.

Hur har du mått under denna hatstorm?

– Jag valde ju att sluta läsa. Först nu, efter några veckor, har jag läst och också dokumenterat inläggen för att göra en polisanmälan.

– Jag har inte sovit dåligt eller varit rädd eller otrygg. Och det är väl Guds nåd! Jag har följt Sverigedemokraterna sedan de kom in i riksdagen och vet att detta är något som människor kan bli utsatta för. Hoten är oftast tomma. De vill skrämma en. Men det händer oftast ingenting.

Micael Grenholm säger att det är svårt att bevisa att hatkampanjen mot honom har “finansierats av skattepengar via SD:s trollfabriker”.

– De flesta av de kommentarer jag fick är anonyma och går inte att spåra. Men bland annat genom reportaget i TV4 har det ju bevisats att SD har trollfabriker, säger han.

Han berättar bland annat att han också blivit uppringd av en man som påstod sig jobba just på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

– Han sa att SD:s kommunikationsavdelning skulle polisanmäla mig för förtal på grund av det jag skriver om Jimmie Åkesson.

Polisanmäler hoten

Micael Grenholm säger att det han blivit utsatt för liknar den mobbing han utsattes för som tonåring – men är mycket grövre.

– Då mobbades jag för att jag var kristen och för att jag umgicks med en tjej som inte kunde svenska. Jag fick också stryk. Men ingenting av vad de gjorde var ens i närheten av det som de här bloggarna nu gör.

Nu sammanställer Micael Grenholm material för att göra en polisanmälan om hoten. Den anmälan han själv gjorde mot Jimmie Åkesson är nedlagd, vilket han säger var väntat.

– Men jag ville pröva det. Jimmie Åkessons anammande av ett nazistiskt begrepp är ett klockrent exempel på hets mot folkgrupp enligt min mening.

– Det är också viktigt av princip att göra ett försök att polisanmäla hatet och hoten. Jag tänker i min anmälan peka på TV4:s reportage om trollfabriker och det som “Samnytt” skrev om mig.

I ett mejlsvar till Dagen skriver Sverigedemokraternas pressavdelning att de inte har varit i kontakt med Micael Grenholm och inte har några planer på att upprätta någon polisanmälan mot honom.


Fler artiklar för dig