Nyheter

Äntligen – Lappis kan få ny tälthall nästa år

Beslut väntas i sommar efter åratal av osäkerhet.

Lapplandsveckan kan komma att ha en ny permanent tälthall på plats redan nästa år – som kommer att stå kvar på samma plats året runt. Det avslöjar den kristna konferensens ordförande Jörgen Fahlstedt.

– Det finns fortfarande en del frågetecken som behöver rätas ut, men om allt går som planerat har vi en ny tälthall på plats nästa år. Som det ser ut nu är vi närmare det målet än någonsin tidigare, säger Jörgen Fahlstedt till Dagen.

– Det som saknas egentligen är det slutgiltiga beslutet från vår sida, det är inte riktigt på plats, och inte heller bygglovet. Det återstår den del projektering, men vi hoppas kunna fatta ett definitivt beslut den närmaste månaden. Vi tror på planen!

Precis som andra stora kristna konferenser har Lapplandsveckan i många år dragits med frågan om vad man ska göra med sitt stora, åldrande tält. Redan för några år sedan stod det klart att det måste ersättas, men sedan kom pandemin och allt sköts på framtiden.

Nu är man emellertid bara ett klubbslag bort från att ersätta det nästan tre decennier gamla tältet – med en tälthall som ska stå kvar på samma plats året runt, och som bärs upp av en stålkonstruktion som dessutom gör att det inte behövs några master som håller uppe det och därmed stjäl golvyta. En möteshall med hårda väggar och tak, som den som Nyhemsveckan invigde 2009, skulle bli för dyr, eftersom det till skillnad mot i Nyhem inte finns någon annan att dela användningen med. Redan den tälthall som planeras kommer att kosta uppåt tio miljoner kronor, och bara det är en ansenlig summa för något som bara används en vecka om året.

Lapplandsveckan

Ni är inte oroliga för att det ska skadas av väder och vind och i värsta fall vandaler när det står obevakat resten av året?

– Nej, men vi har ju det tält som vi kallar för ”mötestorget” som stått uppställt på samma område i 17–18 år, och det är fortfarande vid god vigör. Allt går ju att vandalisera, ovettiga människor finns ju alltid, säger Jörgen Fahlstedt.

Och ovettiga djur?

– Då får man ta det då, vi har klarat oss från både björn och varg än så länge.

Fler artiklar för dig