Nyheter

Vallokalerna har öppnat i Frankrike

Hård kamp om rösterna i valrysaren där ytterhögern slåss mot ett vänsterblock

Förvåning, chock – och jubel. Reaktionerna var blandade men mycket känsloladdade när president Macron strax efter förlusten i EU-valet utlyste nyval. I dag öppnade vallokalerna, och prognoserna pekar på att det är Marine Le Pens högernationalistiska Nationell samling som kommer att gå framåt och eventuellt vinna valet.

Det blev en av EU-valets mest dramatiska besked när sittande president Emmanuel Macron direkt efter valförlusten upplöste nationalförsamlingen i Frankrike och utlyste nyval. Marine Le Pens partikamrater jublade, medan andra röster talade om ”ödesval” för Frankrike i oroade termer.

Jordan Bardella, lead candidate of the French far right National Rally for the upcoming European elections poses before a debate at the French state owned TV channel France 2, in Aubervilliers, near Paris, Tuesday June 4, 2024. (Stephane de Sakutin, Pool via AP)  MEU109

Fixstjärnan Bartella lockar unga

Nu är den första omgången av valet i gång. Nationell samling hoppas på att få en majoritet i valet och erövra 289 av de 577 parlamentsplatserna. De måste i så fall besegra både det vänsterblock, som under de senaste dagarna anordnat demonstrationer och uppmanat inte minst de unga att rösta vänster, och president Macrons mittenallians.

Marine Le Pen har i detta val draghjälp av partiets nya fixstjärna, ordföranden Jordan Bardella. Han är en karismatisk och mycket ung politiker, 28 år gammal och redan EU-parlamentariker. Bardella är född och uppvuxen i parisförorten Saint-Denis – ett utsatt område där de franska integrationsproblem som Le Pen gärna framhåller har varit tydliga. Detta ger Bardella trovärdighet när han själv talar om dessa problem. Bardella är populär bland yngre väljare och använder sig gärna av sociala medier som Tiktok för att kommunicera.

Måste besegra vänsterblocket

Nationell samling (i dag Rassemblement Nationale, tidigare Front Nationale) fick över 30 procent av rösterna i EU-valet, medan president Macrons parti Renaissance förlorade stort. Det gör att högernationalisternas främsta motståndare i dag är det vänsterblock som bildats, Nya folkfronten. Det är en vänsterallians mellan Socialistpartiet, Miljöpartiet Les Écologistes, Kommunistpartiet och vänsterpartiet Det okuvade Frankrike.

Inför det nationella valet i dag är de sista prognoserna från nyhetsbyråerna TT/AFP att Le Pens parti landar på 35–37 procent i stöd, mot 27,5-29 procent för vänsteralliansen. Tredje störst spås Macrons parti i den politiska mitten bli med 20 procent eller strax däröver.

Det franska valsystemet bygger på majoritetsval i enmansvalkretsar. Den första valomgången ger en fingervisning om vartåt valet lutar, men ger inget slutgiltigt resultat. Andra valomgången hålls nästa söndag.

Fler artiklar för dig