Nyheter

New Wines sommarkonferens: ”Guds rike ska få bryta fram”

För sista gången samlas just nu det kristna nätverket New Wine i Vänersborg för årlig konferens, och temat är tacksamhet och tro.
– Vi är tacksamma över det Gud har gjort. Nästa år ska vi vara i Frihamnskyrkan i Göteborg. Tanken är att vi lyfter fram det Gud har gjort och vi sträcker oss mot det som kommer, säger nationelle ledaren Hans Wolfbrandt till Dagen.

Solen öser välvilligt sitt guld över lördagens sommarkonferens i Vänersborg, berättar Hans Wolfbrandt när Dagen når honom per telefon under lunchpausen. Programpunkterna avlöser varandra under femdagarskonferensen i Vänersborg – på eftermiddagen ska det bli bibelstudier och senare kvällsmöte.

Hans Wolfbrandt är tacksam och glad över årets konferens, som har samlat mellan 800 och 1000 deltagare (fler på kvällsmötena).

– Vi har det fantastiskt bra! Vi är fulla av tacksamhet och entusiasm.

”Stark närvaro”

Även New Wine-administratören Julia Brynte säger att känslan är glädje och gudsnärvaro.

– Lovsången har varit fantastisk! Och undervisningen också, vi har några internationella talare och deras undervisning har rört många.

– Guds närvaro är så stark, och det som sägs på scen bryter in i ens hjärta, säger hon till Dagen.

Hans Wolfbrandt berättar att årets tema ”Tacksamhet och tro” valdes just med tanke på att det i år är sista gången man har sommarkonferens i Vänersborg. Det innebär slutet på en 15-årig tradition.

– De församlingar som har burit detta lokalt har gjort det jättebra, men man kommer till en punkt där man får lämna över. Det finns förstås en sorg och saknad över att en säsong är färdig – men samtidigt också en förväntan inför vad det innebär med ett nytt sammanhang och en större stad. Det börjar växa fram en vision om hur detta ska kunna påverka församlingar i Göteborg och sätta avtryck i staden.

Ny satsning på att nå ut

Redan nu finns namnet på huvudtalaren vid nästa års konferens.

– Det blir J. John, en anglikansk präst som är delaktig i New Wine i England. Nästa år blir både en ny plats och en ny satsning på att nå ut, det känns spännande!

Deltagarna på årets konferens kommer liksom tidigare år från många olika kristna sammanhang och traditioner. New Wine är ett ekumeniskt nätverk, där syftet i första hand är att utrusta den lokala församlingen.

– Vi samlas kring en längtan att Guds rike ska få bryta fram. Vi enas kring behovet av den helige ande och har en syn på att Bibeln är Guds ord, säger Hans Wolfbrandt.

Huvudtalare Nicola Neal, UK och tolk Kim Brynte.

Har inspirerat lokalt

Han pekar på att många av de präster och pastorer som finns med i nätverket ser det som en stor glädje att få samlas kring dessa centrala delar i tron.

– I många samfund slits man sönder i olika falanger. Här kommer vi med en gemensam längtan, och det finns en stor glädje bland oss att vi får stå tillsammans i detta.

Han berättar att det kommit många vittnesmål under konferensen om hur New Wine bidragit till att inspirera och utrusta lokala församlingar runt om i landet.

– Människor vittnar om att detta har gett ny glöd lokalt.

Vad har varit höjdpunkten hittills under konferensen?

– Samstämmigheten. Vi har internationella talare och svenska talare. Budskapet är tydligt om en förnyad kärlek till Jesus och ett förnyat lärjungaskap. Det har också funnits manifestationer av andens utgjutande och vittnesbörd om helande, säger Hans Wolfbrandt.

– Detta utesluter inte en ibland allvarlig ton. Den handlar om att möta Gud i förkrosselse. Men man är fylld av entusiasm. Det är underbart härligt.

Han tillägger strax:

– Och så är vi glada över att det är fler barn i år! Vi har sagt att vi tycker detta är viktigt, och i år kom över hundra barn.

---

Fakta: New Wine

  • New Wine grundades 1989 av David Pytches, som då var kyrkoherde i den anglikanska kyrkan St. Andrews Chorleywood i Herfordshire, England. Rörelsen är inspirerad av den tidiga Vineyardrörelsen.
  • New Wines svenska sommarkonferens pågår 26–30 juni i Vänersborg. Samlingarna hålls i Vänersborgs bandyarena, som gjorts om till gudstjänstlokal.
  • Under dagarna hålls bibelstudium, seminarier och gudstjänster samt barnverksamhet. Talare i år är bland andra Hans Wolfbrandt, John Derneborg, Wilberforce Bezudde, John och Anne Coles och Nicola Neal.

---

Fler artiklar för dig