Nyheter

Jonas Helgesson och Jeanette Ingemarson gör sommarandakter för SVT

Familjen i fokus när Immanuelskyrkan i Malmö står värd för ”Sommarandakter vid Lagan” i SVT

I början av augusti kommer en annorlunda form av sommarandakter att sändas på SVT, med fokus på tro i familjen. En av initiativtagarna är författaren och poddaren Jeanette Ingermarson och programserien ”Sommarandakter vid Lagan” görs tillsammans med Immanuelskyrkan i Malmö.

I ett sommarhus vid ån Lagan har SVT nyligen spelat in fem kommande sommarandakter. Förhoppningen är att nå både barn och vuxna och sätta i gång samtal om tron i vardagen.

Tanken är att man ska kunna ta till sig de här andakterna precis där man är. Kanske i husvagnen, i tältet eller var man än befinner sig i sommarsverige.

—  Jeanette Ingermarson

– Tanken är att man ska kunna ta till sig de här andakterna precis där man är. Kanske i husvagnen, i tältet eller var man än befinner sig i Sommarsverige och vi hoppas att både barn och vuxna ska tycka att det är kul att titta tillsammans, säger Jeanette Ingemarson som är en av de som jobbat med projektet.

Presenterade idén för SVT

Hon berättar att hon fick idén till andakterna efter att hon och Emmalill Hector skrivit boken Andakter vid köksbordet (Sjöbergs förlag).

– Vissa idéer man får behöver man släppa efter ett tag, men vissa ska man liksom hålla i, när man upplever att Gud är med. Det här var en sådan idé, säger Jeanette Ingemarson.

– Jag började att bolla konceptet tillsammans med en kompis och fick ett nummer till SVT och presenterade idén för dem. Förra sommaren mötte jag Niclas Ljung som är pastor i Malmö och den kontakten har lett till att vi gör de här andakterna ihop med just i Immanuelskyrkan i Malmö, fortsätter hon.

Sammanlagt är det fem program som spelas in och de olika andakterna har fått olika teman som beskriver en möjlig rörelse i en människas liv, exempelvis: ”Från oro till hopp”, ”Från rädsla till mod” och ”Från frånvarande till närvarande”.

Sommarandakter vid Lagan.

Jonas Helgesson medverkar

Flera gäster kommer att medverka i programmen såsom föreläsaren och författaren Jonas Helgesson, som deltar tillsammans med sin familj. Musiken står musiker från Immanuelskyrkan i Malmö för tillsammans med gästande Hanna Hjelmåker och Sofia Lekardal. Programleder gör Jeanette Ingermarson tillsammans med sina yngsta barn Molly och Fred Ingemarson.

– Det blir även en del överraskningar och kreativa grejer för barnen. Det vore fantastiskt att få samla alla generationer framför ett sådant här program, det är verkligen vår bön. Att människor får hitta Jesus tillsammans som familjer.

– Jag tror att det finns en sådan otrolig vinst i att få upptäcka tron tillsammans över generationsgränserna. Yngre kan få vara med och dela hopp till de äldre och de äldre kan förmedla vishet till de yngre. Vi behöver varandra, allihop, säger Jeanette Ingemarsson.

Sommarandakter vid Lagan.

---

Fakta: Sommarandakter vid Lagan

  • Andakterna sänds under fem söndagar med start den 4 augusti.
  • Teman för programmen är: ”Från oro till hopp”, ”Från märkt till känd”, ”Från vilsen till funnen”, ”Från rädsla till mod” och ”Från frånvarande till närvarande”.
  • Medverkande: Niclas Ljung, Jeanette Ingemarson, Jonas Helgesson, Hanna Hjelmåker, Sofia Lekardal och Molly Ingemarsson med flera.
Sommarandakter vid Lagan.

---

Fler artiklar för dig