Den som väljer att ge bort sin pantpeng vid den lokala affären i Katthammarsvik skänker pengarna direkt till Elimförsamlingens hjälpverksamhet. – Det har blivit bygdens projekt på många sätt, säger Per Olof Sahlberg, pastor i församlingen.
I Katthammarsvik på Gotland finns en enda affär – och en enda frikyrka, Elimförsamlingen som tillhör Evangeliska frikyrkan. På Östergarnslandet, där Katthammarsvik är huvudort, bor runt 600 personer, men på sommaren besöker många turister orten som ligger naturskönt vid havet.
Den lilla församlingen på 12 personer är trots sin storlek välkänd i bygden, och mycket aktiv. Historien med pantburkarna började när Lions club lokala avdelning upphörde. Tidigare hade den pantburkspeng som skänktes av pantaren gått till just Lions.
– Men när klubben upphörde var det privatpersoner som hörde av sig och tyckte att pantpengen i stället kunde gå till vår församlings hjälpprojekt genom ”Ge för livet” berättar Per Olof Sahlberg för Dagen.
Initiativ från ortsborna
Nu går pantandet till så att den som vill skänka pengarna till Elim lägger sitt pantkvitto i en särskild box.
– Vid varje månads slut tömmer initiativtagaren Anders Engström och hans fru Majvor brevlådan och växlar in kvittona i kassan i affären. Sedan swishar de pengarna till församlingens Ge för livet-arbete.
Per Olof säger att det kändes fint att initiativet till detta kom från boende i Katthammarsvik, inte från församlingsledarna.
– Många i bygden är engagerade i hjälpprojektet och vi samlar in mycket pengar, det kan bli över 100 000 per år. Vi har marknadsförsäljning och mycket annat. Det har blivit bygdens projekt.
Panten gav 24 000
Nu har även pantpengen gett klirr i kassan till projektet: förra året kom det in runt 24 000 bara genom de pantkvitton som människor lägger i en särskild låda vid pantmaskinen i affären.
– Handlaren och hennes man var med på detta till hundra procent och hjälper till på detta sätt, säger Per Olof Sahlberg.
Katthammarsviksbor och andra intresserade kan också läsa på en anslagstavla vad pengarna går till och följa hur mycket som kommer in varje månad. Det projekt som insamlade medel går till nu är ett sjuk- och hälsovårdsarbete i Centralafrikanska republiken (CAR), och främst ett sjukhus i Gamboula som drivs av den inhemska kyrkan med stöd från EFK.
– Det som är roligt med pantinsamlingen är att det är en bekräftelse på att man räknar med oss, vi är en del av bygden och människor känner sig förbundna med biståndsverksamheten, säger Per Olof Sahlberg.
Bär upp missionsarbete
Själv har han bott och verkat på Gotland i 45 år. Han och hans fru – som har rötterna på Gotland – flyttade hit efter att de gift sig 1979.
– Vi är lärare båda två och har arbetat i skolan, men jag är också avskild pastor och har lett församlingen. Vi har mycket aktiviteter och samarbetar bland annat med Svenska kyrkan.
– Små församlingar som vår tror jag är viktiga inte minst för att bära upp missionsarbetet. Här finns ofta människor som har växt upp med att fullfölja saker. Man går inte på trender utan tänker långsiktigt.
[ Gotland stoppar stöd till samlingar med ”religiösa inslag” ]
---
Fakta: Enda EFK-församlingen
- Elimkyrkan i Katthammarsvik är den enda EFK-församlingen på Gotland.
- Församlingen bildades 1868. I dag består församlingen av 12 personer. Man har verksamhet både för vuxna och för barn och ungdomar, och på somrarna hålls populära musikcafeer med stor publik.
- Församlingen är också engagerad i hjälpprojekt genom ”Ge för livet”, tillsammans med bybor i Katthammarsvik.
---