Nyheter

Fler besökare i Svenska kyrkan – fortsatt återhämtning efter pandemin

Pandemieffekten präglar Svenska kyrkans statistik även 2023

Trots att 400 000 fler besökte Svenska kyrkans huvudgudstjänster 2023 är tappet under pandemin långt ifrån återhämtat. Det visar ny statistik från samfundet.

En ökning med nästan en halv miljon besökare på huvudgudstjänsterna 2023 jämfört med 2022 kan låta som en stor framgång.

– Ja, det är en positiv utveckling, men det handlar i hög grad om en återhämtning efter pandemin då besöken gick ner kraftigt, säger Jonas Bromander som arbetar på kyrkokansliets enhet för forskning och analys.

Faktum är att Svenska kyrkans huvudgudstjänster, trots årets uppgång, har tappat närmare en miljon besökare sedan sista året före pandemin, 2019.

– Under pandemin ställdes det mesta på vänteläge och människor hittade nya vanor. Sedan är vi också inne i en generationsväxling där vi ser att unga inte ersätter de äldre besökarna, säger Jonas Bromander.

Vad kan kyrkorna göra för att få tillbaka gudstjänstbesökarna?

– Det är inte riktigt min sak att ge råd till församlingarna, men jag tror att församlingarna ska fortsätta göra det de gör. Samtidigt går det inte att förvänta sig att människor kommer tillbaka per automatik, utan man behöver agera på något sätt utifrån de lokala förutsättningarna.

Jonas Bromander.

Redan före pandemin hade Svenska kyrkans siffror för huvudgudstjänsterna pekat stadigt nedåt. 2009 hade gudstjänsterna över fem miljoner besökare, 2015 strax över fyra miljoner och 2023 två och en halv miljon besökare. Trenden har varit liknande för antalet besök vid dop, konfirmation, vigsel och begravning som minskat kraftigt de senaste 20 åren. Även antalet barn och unga i regelbunden verksamhet har sett en stor tillbakagång de senaste åren.

– Gällande barn och unga har jag ingen riktigt bra hypotes. Kanske kan det vara så att församlingarna ställt om den regelbundna verksamheten till mer öppen verksamhet.

Konsertbesöken ökar

Det som statistiskt har gått i motsatt riktning är besöken på Svenska kyrkans konserter, där de dryga 1,2 miljoner besöken 2023 är en fördubbling jämfört med 2018. I jämförelse med pandemiåren är ökningen ännu tydligare.

– Det där ser man i samhället i stort, att konsertverksamheten är det som återhämtade sig bäst. Kyrkomusiken verkar följa den trenden, säger Jonas Bromander.

---

Fakta: Svenska kyrkans besöksstatistik

  • 99,4 procent av Svenska kyrkans församlingar har lämnat in underlag till statistiken.
  • Några siffror ur statistiken. Antalet körsångare: 84 278. Antalet konfirmerade av alla 15-åringar: 19,8 procent. Antal frivilliga i olika verksamheter samt kyrk- och gudstjänstvärdar: 34 839.

---

Fler artiklar för dig