Nyheter

”Ex-muslimer förföljs och trakasseras i Sverige”

“De sitter på parkeringsplatsen och observerar vilka som går in och vilka som går ut ur kyrkan”

Den som väljer att lämna islam i Sverige riskerar att trakasseras och förföljas. Det berättar Roksana Schnitter, som är verksam i en persisktalande församling. På ett seminarium under Almedalen frågar hon när regeringen ska våga ta tag i det här problemet.

VISBY. – Vi har kört tyst diplomati i många år, men jag är trött på det här för människor lider i vår församling.

Roksana Schnitter är rakt på sak då hon berättar om den persisktalande församling hon är med i. Hon är också tydlig med att hennes mamma, prästen Anahita Parsan, kanske blir något arg på henne då hon väljer att lyfta frågan om ex-muslimers situation offentligt. Hon gör det på båten Elida under Almedalsveckan.

Seminariet anordnas av organisationen ”Set my people free” som arbetar för att uppmärksamma situationen för människor som lämnar islam, vilket är olagligt i de flesta muslimska länder, vilket också spiller över i västvärlden. Även andra vittnade om det på seminariet, exempelvis om hur konvertiter i Storbritannien tvingats flytta på grund av alla hot.

– Problemen finns även här i Sverige, konstaterade Roksana Schnitter.

– Vissa kanske skulle bli förvånade, men det här är verkligt, jag är själv ett vittne till det.

Roksana Schnittger berättar om hoten som finns mot ex-muslimer som finns i hennes församling, på Elida under Almedalsveckan.

Män i bilar observerar kyrkobesökare

Sedan berättar de hur de på olika sätt trakasseras i den persisktalande EFS-föreningen som är verksamma i Hammarbykyrkan i Stockholm.

– Det sitter män i bilar som inte ser snälla ut, de sitter på parkeringsplatsen och observerar vilka som går in och vilka som går ut ur kyrkan, berättar hon.

De har utifrån bilarnas registreringsnummer kollat upp vilka de är, samt kunnat se på sociala medier att de sympatiserar med radikal islam.

– Vi har tvingats att sätta upp kameror på kyrkan, fortsätter Roksana Schnitter.

Flera gånger har de ringt Säkerhetspolisen, men fått svaret att de inte kan agera eftersom inget har hänt. Roksana Schnitter blir här riktigt frustrerad och berättar när hennes mamma blev knivhotad inne i en kyrka och undrar om det inte räcker.

Hot efter dop

Med tanke på de hot som finns så är det flera av de som sökt sig till kyrkan och blivit kristna som sedan inte vågar vara kvar i gemenskapen. Roksana Schnitter berättar att flera fått ta emot hot, bland annat efter att bilder från dop börjat spridas.

– Då finns det inte en chans att de sätter sin fot i vår kyrka igen, när de känner sig så hotade.

Vädjan till politiker

Roksana Schnitter avrundar sitt framträdande med att det nu är dags för politikerna att vakna. Hon säger att Tidöpartierna inledningsvis lovade att ta tag i frågan om förföljda kristna.

– Det har gått två år nu, vi väntar fortfarande på att staten ska gå in och markera, säger hon.

Sedan säger hon att man måste kunna lyfta den här problematiken utan att bli klassad som rasist, samt att problemet i grunden inte är vanliga muslimer, utan det ideologiska tankegods som säger att man som muslim inte har rätt att byta religion.

– Det är en ideologi som säger att vi inte har rätt att existera om vi inte är muslimer. Det är vad de säger, hur skulle jag kunna vara rasist för något som andra säger.

Fler artiklar för dig