Nyheter

Skådespelaren: Utan Jesus skulle äktenskapet aldrig överlevt

Rasmus Troedsson och Ulrika Troedsson Hasselgren om hur de ansökte om skilsmässa under Nyhemsveckan men ångrade sig – nu hoppas de att berättelsen ska bli ett vittnesbörd för andra

”Ett småtjafs som växte och triggade två hårdnackade egon.” Så beskriver makarna Rasmus Troedsson och Ulrika Troedsson Hasselgren tilltaget att skicka in en skilsmässoansökan på midsommarafton. Samma kväll försonades de och ångrade sig. Några dagar senare blev den återkallade skilsmässoansökan en riksnyhet.
– Vi är lite chockade över uppståndelsen, men försöker att se det här som ett sätt att dela vår tro, både på Gud och på äktenskapet, säger paret till Dagen.

Det är midsommarafton och den kristna konferensen Nyhemsveckan pågår för fullt utanför Mullsjö. Två av dem som är på plats är skådespelaren Rasmus Troedsson och hustrun Ulrika Troedsson Hasselgren. Under veckan bor de vackert i slottsmiljö en bit bort från Nyhemsområdet, men efter några intensiva konferensdagar inleds ett småbråk som snart eskalerar mellan makarna.

– Vi är två starka personer med mycket temperament och starka viljor. Jag minns inte ens vad vi först rök ihop om, men vi triggade liksom varandra, konstaterar Ulrika.

– Ja, vi triggade varandra och plötsligt drog jag till med: ”Ja, men då skiljer vi oss”. Sedan visade det sig att man kunde göra det på nätet. Det blev någon form av barnsligt ”chicken race”. Jag var säker på att du skulle backa, men ingen backade och plötsligt hade vi skickat in ansökan, säger Rasmus.

Folk som känner oss vet ju hur vi är. Vi ryker ihop, men vi är också snabba att be varandra om förlåtelse.

Tagna av uppmärksamheten

Paret berättar att de kort efter bråken redde ut konflikten och ångrade den inskickade ansökan. Men nu visade det sig att det som var så lätt att fylla i digitalt inte var lika enkelt att ångra. Ulrika och Rasmus var tvungna att vänta till kommande vardag och ringa och dra tillbaka sin skilsmässoansökan. Det gjorde de också, men redan dagen efter började samtalen att komma från kvälls- och veckotidningar. Den inställda skilsmässan hade blivit en riksnyhet.

– Alla journalister har varit väldigt professionella och omtänksamma, men både jag och Ulrika har ändå blivit helt tagna av uppmärksamheten. Det här är ju en ickenyhet, att vi inte ska skilja oss, säger Rasmus.

– Jag kan bli besviken på mig själv att jag var så självupptagen att jag inte tänkte på konsekvenserna av detta. Massor av vänner och släktingar har ju hört av sig och varit jätteledsna och bekymrade, fortsätter han.

Rasmus Troedsson.

Men hur tänkte ni när ni lät det gå så långt som att verkligen skicka in ansökan, var ni inställda på skilsmässa där och då?

– Där och då var vi nog så inne i konflikten så för en stund tänkte vi nog båda det. Men vi har ju lovat varandra trohet i nöd och lust inför både Gud och församlingen och vi har en stark tro på äktenskapet. Och i vårt äktenskap har det verkligen varit både nöd och lust, krig och fred. Folk som känner oss vet ju hur vi är. Vi ryker ihop, men vi är också snabba att be varandra om förlåtelse och vi litar på Guds hjälp i alla situationer. Men den här gången lärde vi oss en läxa att inte låta envisheten och våra hårdnackade egon ta överhanden. Vi behöver bli mer ödmjuka, säger Ulrika.

– Jag samtalade om detta med en god vän, som betonade att vanligen är inte själva grundproblemet att du blir arg. Men när du blir arg på att den andra blir arg, då har du en accelererande konflikt, konstaterar Rasmus.

”Pilar och smockor från den onda sidan”

Paret betonar att de inte vill läsa in alltför andliga dimensioner i det inträffade, men konstaterar ändå att de tror på en andlig verklighet som också spelar in.

– Vår själafiende gör ju allt för att bryta ner goda relationer och allting annat som är behagligt för Gud. Och vi befinner oss på en resa där vi vill fördjupa både vår tro och vår relation och då tror jag att det kan komma pilar och smockor från den onda sidan, säger Ulrika.

– Jag upplevde även att årets Nyhemsveckan var full av spänningsfält kring sådant som pågår inom kristenheten. Och det här låter säkert som en undanflykt, men jag tror ändå att det kanske påverkade vårt stämningsläge på marginalen inför det här bråket, fortsätter Rasmus.

Han berättar att han under många år bett Gud om mer ödmjukhet och självbehärskning. Men i bilen på väg från Nyhemsveckan förenades han och Ulrika i bön igen och bad Gud om ett konkret sätt att träna på detta.

– Och i dag kom bönesvaret, utbrister han.

– Vi var på väg till vår golfcoach och då säger han till mig: ”Rasmus, du behöver verkligen träna på att behärska dig så att inte ett dåligt slag påverkar resten av ditt spel”. Här upplevde jag hur Gud verkligen bönhörde mig och gav mig den ultimata övningen. Ett lustfyllt sätt att träna på att behärska mig, fortsätter Rasmus.

Börjat gå i samtal

Paret berättar vidare att de redan tagit kontakt med en samtalspartner för att kunna hantera sin relation på ett bättre sätt. Ulrika Hasselgren Troedsson konstaterar att hon och Rasmus är ”maximalt olika”, men säger att de också kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

Rasmus Troedsson och Ulrika Troedsson Hasselgren ansökte om skilsmässa under Nyhemsveckan men ångrade sig - nu hoppas de att berättelsen ska bli ett vittnesbörd för andra

– Vi kuggar i varandra och när vi drar åt samma håll blir vi verkligen ett oslagbart team. Vi har hela tiden bett Gud att använda oss. Vi ber den bönen varje dag och Gud skickar in oss i olika sammanhang och med olika människor och får använda våra olika gåvor på olika sätt, säger hon.

– Vår förhoppning är att den här historien om vårt lite puckade beteende skulle kunna få vara ett vittnesbörd om att ha Gud som en tredje part i relationen. I Bibeln står det om den starka tretvinnade tråden och vi vill verkligen ha en sådan relation till varandra och till Gud, fortsätter Ulrika.

Rasmus konstaterar att både han själv som person och skådespelare och Ulrika som är ledare inom näringslivet är starka personligheter och att deras relation redan från början hade varit omöjlig utan Gud.

– Utan Jesus hade det här aldrig gått. Vi har alltid tänkt att om det här över huvud taget ska fungera så behöver vi ha Jesus som centrum i den här relationen. Vi insåg nämligen redan första året att vi är alldeles för viljestarka och självständiga för att klara detta utan honom, säger han och får medhåll från Ulrika.

– Ja, det är verkligen det vi vill förmedla. Vikten av att bjuda in Gud i relationen. Jag är ju ingen offentlig person och har inget önskemål om att vara det. Men om det kan få vara till uppmuntran för någon att dela det här är det värt allt, säger Ulrika Troedsson Hasselgren.

---

Rasmus Troedsson och Ulrika Troedsson Hasselgren

  • Bor: I Sundbyberg och på Linderödsåsen söder om Kristianstad.
  • Gör: Rasmus Troedsson är skådespelare och Ulrika Troedsson Hasselgren hållbarhetschef inom näringslivet
  • Ålder: Rasmus är 60 år och Ulrika 58 år.
  • Paret har varit gifta i 12 år.

---



Fler artiklar för dig