Nyheter

Jakob Forssmed: Det pågår inte ett paradigmskifte för civilsamhället

Socialministern fick försvara regeringens politik under Almedalsveckan

Socialminister Jakob Forssmed (KD) tillbakavisar bestämt att det skulle pågå ett paradigmskifte för civilsamhället, något som framfördes i Dagens dokument. Visst, erkänner han, finns det neddragningar när det kommer till ekonomiskt statligt stöd, men man är enögd om man samtidigt inte ser på de satsningar som görs.

VISBY. Att han trivs i sammanhanget märks. Jakob Forssmed (KD) har tagit klivet in i civilsamhällsarenan i Almedalsveckan och tar då tillfället i akt att tala med passion och värme om de satsningar som regeringen gör för civilsamhället. Det är pengar som ska locka fler att bli volontärer, det är pengar som ska motverka ofrivillig ensamhet, ministern radar upp satsning efter satsning och berättar hur många miljoner kronor som satsas.

Så bilden av att regeringen är på väg att medvetet skära ned på civilsamhället ställer han inte upp på.

Almedalen 2024: Frågor till Jakob Forssmed om Civilsamhällespolitiken.

Samma fråga

Men, även här på seminariet i Almedalen ställer man samma fråga som vi i Dagen hade i vårt dokument, pågår det ett paradigmskifte i politiken för civilsamhället?

– Ibland kan man höra i debatten att det finns en generalplan att ge sig på civilsamhället, att man vill genomföra neddragningar överallt, men så är det inte, svarar Jakob Forssmed på frågan.

Han menar att ofta när den kritiken om generella neddragningar i civilsamhället framförs handlar det om att plocka ut några enstaka exempel och sedan dra dem till sin spets.

Visst, fortsätter han, kan han ändå förstå att det finns en viss oro, inte minst med tanke på omläggningen av biståndet och hur processerna ser ut där. Även studieförbundens vånda kan han förstå och förklarar att han själv varit cirkelledare en gång i tiden.

Satsas mycket

Efteråt att ha klivit ned från scenen svarar Jakob Forssmed även på Dagens frågor utifrån den kritik som kommit fram i vårt dokument.

Pågår det ett paradigmskifte för det kristna civilsamhället?

– Nej, det gör det inte, svarar Jakob Forssmed utan att tveka.

– När vi gör våra bokslut ser vi att ungefär lika mycket pengar går ut till civilsamhället i olika stöd jämfört med tidigare. Du pekar i dina frågor på neddragningar, men det finns också satsningar, som de om att motverka ofrivillig ensamhet och som kommit många kyrkor till del. Det blir lite enögt att bara titta på neddragningar.

Så något paradigmskifte är det inte frågan om, menar ministern, som verkar oförstående inför att man kan tro att nuvarande regering har någon slags plan för att montera ned stödet för civilsamhället.

– Samtidigt kan jag förstå att en del av de här sakerna som du nämner väcker en del oro och frågor, som inom biståndet där det sker ett stort reformarbete, men syftet är att civilsamhället ska spela en ännu större roll än tidigare.

Fyra olika partier

Värt att notera är att regeringssamarbetet består av fyra olika partier, alla med olika ingångar. Ansvaret för civilsamhällsfrågor delas också mellan olika ministrar och partier, där Mats Persson från Liberalerna hanterar frågor som berör studieförbunden och folkhögskolorna, Johan Forssell (M) hanterar biståndsfrågor och Jakob Forssmed (KD) ansvarar för trossamfunden samt andra delar av civilsamhället.

Hur mycket får ni i KD kompromissa med er politik?

– Det får andra bedöma. Man kan lyssna på vad de olika partierna ger för besked och sedan dra sina egna slutsatser. Vi kristdemokrater är ett parti som ser civilsamhället som viktigt eftersom vi menar att samhället byggs underifrån.

Känns det inte tufft att då få de här frågorna om ett pågående paradigmskifte?

– Jo, men det är samtidigt bra att frågorna ställs, då kan jag säga att det inte pågår något sådant skifte, utan förklara att vi vill ha ett fritt och självständigt civilsamhälle, att det är något som vi ser positivt på.

Almedalen 2024: Frågor till Jakob Forssmed om Civilsamhällespolitiken.
Fler artiklar för dig