Nyheter

Anglikanska kyrkan kan splittras över välsignelse av samkönade par

Kyrkoledare hotar med att bilda egen provins i protest

Om ni tillåter att samkönade par välsignas vid en separat gudstjänst, så bildar vi en egen provins, där alla som är emot förslaget om sådant kan få ingå. Det är innebörden i en skrivelse från 25 ledare inom den anglikanska kyrkan, vilka säger sig ha tusentals kolleger bakom sig. Hela samfundet hotar nu att splittras.

”Det som föreslås är helt klart en indikation på att man avvikit från Church of Englands doktriner i en grundläggande fråga”, skriver 25 ledare inom den anglikanska kyrkan i ett brev ställt till dess båda ärkebiskopar i York och Canterbury, och som lästs av tidningen The Telegraph.

Om förslaget om samkönade välsignelser vid egna gudstjänster går igenom, skriver de, finns det inget annat att göra än att bilda vad man kallar en ”parallell provins”, där alla ledare inom den anglikanska kyrkan som är emot förslaget får ingå. De 25 säger sig ha stöd av omkring 2 000 kyrkliga ledare inom samfundet i ett informellt nätverk som man kallar The Alliance, alliansen. Redan innan de skrev sitt brev gick elva anglikanska biskopar ut och krävde att kyrkan åtminstone borde ompröva frågan.

Skulle alla dessa gå med i en separat organisation, vilken The Alliance säger att man tänker ”etablera snabbt” ifall förslaget går igenom, innebär det i praktiken att hela samfundet spricker.

För likt homovigsel

Det som upprört The Alliance är att den anglikanska kyrkans allmänna synod nästa vecka ska diskutera ett förslag om att låta präster välsigna samkönade par vid en separat gudstjänst. I dag får de präster som så önskar göra detta i samband med en ordinarie gudstjänst, något som redan orsakat djup och varaktig söndring inom hela den världsvida anglikanska gemenskapen. Men, menar The Alliance, får man dessutom anordna en separat gudstjänst enbart för en sådan välsignelse, så blir det i praktiken samma sak som en samkönad vigsel. Sådant är inte tillåtet i dag och homosexuella präster får inte leva i partnerskap, även om detta är en regel som inte alltid efterlevs.

Anglikanska kyrkan i England och Wales får kritik i en ny rapport.

En talesperson för Church of England säger till tidningen att ”förslagen har tagits fram noggrant och under bön av människor från våra olika traditioner och teologiska övertygelser under flera månader. För att kunna gå vidare som en kyrka krävs realism, nåd och ett erkännande av att vi som kristna har en rad skiftande ståndpunkter i dessa frågor, vilka alla hålls med integritet och vilka alla förtjänar respekt”.

---

Fakta: Anglikanska kyrkan

  • Den världsvida anglikanska kyrkogemenskapen har 85 miljoner medlemmar.
  • Church of England, med 26 miljoner medlemmar, är ursprungssamfund för de olika anglikanska kyrkorna. Den har den brittiske monarken som överhuvud och leds av två ärkebiskopar: Justin Welby i Canterbury och Stephen Cottrell i York.
  • Ärkebiskopen av Canterbury anses vara den främste av de två, och är även informell ledare – primus inter pares, den främste av jämlikar – för den världsvida anglikanska gemenskapen.
  • Allmänna synoden är högsta beslutande organ för Church of England.

---

Fler artiklar för dig