Nyheter

KD-topp tackade ja till att viga Jimmie Åkesson

Handplockades av SD-ledaren för bröllopet i september.

Hans Eklind fick frågan om att vara bröllopspräst vid en sen efterfest.
– När jag går in i en sådan roll, då är jag präst. Då är Jimmie Åkesson som vilken person som helst för mig. Det ska vara inför Guds ansikte, säger Hans Eklind.

I september gifter sig SD-ledaren Jimmie Åkesson, 45, med Matilda Kärnerup, 29. Vigseln sker i Sölvesborg och till bröllopet väntas runt 500 gäster.

”Drack inte sockerdricka”

KD:s ekonomisk-politiska talesperson Hans Eklind bekräftar för Expressen att han har tackat ja till att viga paret. Han fick frågan vid en efterfest, ganska sent på natten.

”Det var en sen kväll. Vi var några stycken som satt och hade en eftersits. Vi drack inte sockerdricka”, berättar Hans Eklind. Men han betonar att varken han själv eller Jimmie var berusade – däremot var det sent på natten och Hans Eklind skulle själv upp tidigt nästa dag för en debatt i riksdagen.

Hans Eklind (KD).

Han tvekade inte om att säga ja, men bad att få tala igenom det hela senare med Jimmie Åkesson. ”Jag bor inte i Sölvesborg, bara en sådan sak”, säger han och pekar på att ett bröllop kräver förberedelser.

Kyrklig vigsel

”Jag vill att det ska bli en trevlig vigsel. Jag vill att de ska känna att det blir en högtidlig stund.”

Vigseln kommer att vara kyrklig, men ska inte ske i en kyrka, bland annat därför att det inte finns en tillräckligt stor kyrka i Sölvesborg. Runt 500 gäster är inbjudna till bröllopsfesten, en stor satsning, menar Hans Eklind.

Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup blev ett par 2022. SD-ledaren friade efter ett år när de båda var på en Ålandskryssning.

Sitter i partistyrelsen

Hans Eklind är född i Örebro och präst i Svenska kyrkan. Han har lång erfarenhet av att viga par, men säger att han numera begränsar antalet vigslar på grund av arbetet som politiker. Eklind var migrationspolitisk talesperson i KD mellan 2019 och 2022. Sedan 2019 sitter han i KD:s partistyrelse och 2022 utsågs han till partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Fler artiklar för dig