Två KD-politiker ifrågasätter Örebro kommuns beslut att dra tillbaka praktikplatser efter att Torp-konferensen sagt nej till att låta Kristna Regnbågsrörelsen ställa ut.
I en debattartikel i Nerikes Allehanda (25e juni) kritiserar nu KD-politikerna Anders Hagström och Susanne Lindholm beslutet som kommunen tog strax före midsommarveckans Torp-konferens, som arrangeras av Evangeliska frikyrkan. Ett beslut som innebar att 60 feriepraktikplatser vid konferensen drogs in. Skälet till indragningen var att Kristna Regnbågsrörelsen nekats att få ställa ut.
Pekar på ”annan sida”
De båda skribenterna är själva aktiva i kommunpolitiken, Anders Hagström är ordförande för Kristdemokraterna i Örebro medan Susanne Lindholm är kommunalråd i opposition. De säger att de själva tycker det var fel beslut av EFK att inte låta Kristna Regnbågsrörelsen delta som utställare. ”Vi är inte rädda för olika värderingar och åsikter”, skriver de. Men de påpekar också att det finns en ”annan sida”. De skriver att de ”vet att det pågått och säkerligen fortsatt pågår en värderingsprocess kring HBTQI-frågan” och att man måste ha ”respekt” för en sådan process.
Anders Hagström och Susanne Lindholm betonar att de står bakom den värdegrund som Örebro kommun har för samarbete och avtal med kommunen. Men de menar att kommunen inte ska ”styra och mästra över vilka utställare en ideell organisation har”.
”Inkluderande miljö”
Därför ifrågasätter de att praktikplatserna drogs in med kort varsel. De är också upprörda över sättet som beslutet togs på, och över att kommunen stämplat Torp och miljön där.
”Att förbjuda feriepraktiken på Torp är att kasta ut ‘barnet med badvattnet’. Enligt diskrimineringslagen avses endast privatpersoner – inte organisationer. Att peka ut Torp som en ‘olämplig miljö' är en förolämpning mot en kristen organisation med lång historia av samhällsansvar, bistånd och mångkultur”, skriver de och pekar på att Torp tvärtom är ”en inkluderande och varm miljö”.
[ Efter protester: Kristna regnbågsrörelsen nekas ställa ut på Torp ]
Ifrågasätter kommunledningen
Skribenterna frågar sig om det hade blivit samma reaktion från de moderater, socialdemokrater och centerpartister som drev igenom beslutet ifall det hade handlat om att neka en muslimsk organisation. ”Detta skulle ju enligt kommunledningens resonemang vara religiös diskriminering?”
Anders Hagström och Susanne Lindström oroar sig för vad beslutet kan komma att innebära framöver för ideella organisationer:
”Är det rimligt att kommunen ska gå igenom listor, överpröva och godkänna vilka utställare som ska tillåtas på kongresser eller konferenser för ideella organisationer?”
[ Torpkonferensen öppnade med bön: ”Ingen ska få ta glädjen ifrån oss” ]