Nyheter

Ebba Busch: Sveriges överordnade kultur kommer från kristendomen

Kristna värderingar stod mot hederskultur då Ebba Busch talade i Almedalen

KD-ledaren valde att tala om kristna värderingar under sitt tal i Almedalen. ”Vart du än reser i Sverige står kyrkor som alla vittnar om vårt lands etiska arv”.

Värderingar har blivit något av en signaturmelodi för KD-ledaren Ebba Busch, och det var också ordet hon tryckte extra mycket på då hon höll sitt tal på Almedalsscenen. I det här fallet handlade det om att koppla ihop värderingar med svensk kultur.

– Alla samhällen har en överordnad kultur, sa Ebba Busch.

Sedan började hon peka ut alla Sveriges väderstreck, från öster till väster, söder till norr.

– Vart du än vänder dig. Vart du än reser i Sverige står där kyrkor som alla vittnar om vårt lands etiska arv. Sveriges, och för den delen Europas, överordnade kultur kommer från kristendomen.

Palestinaaktivister störde

Ebba Busch höll sitt tal samtidigt som flera propalestinska aktivister gjorde vad de kunde för att störa. De ropade barnamördare åt partiledaren och buade när de kunde. Allt inramat med palestinska flaggor.

KD-ledaren valde vid ett tillfälle att frångå manus och adressera dem direkt.

– Jag är ganska trött på att vissa personer tar sig friheten att förstöra för andra, att störa andras yttrandefrihet, sa Ebba Busch.

Hon vände sig sedan mot personer som i en folksamling står och skränar, och gör det otryggt för andra som står och lyssnar.

– Jag är uppvuxen med och fostrad till att vi lyssnar på varandra även när vi inte håller med. Vi visar respekt för andras oro, vi lyssnar även i de svåraste stunder, så kan vi få ett Sverige som håller ihop, sa hon och rev ned kraftiga applåder, blandat med burop och okvädningsord från den minoritet som ville förstöra.

Kontrast mot hederskultur

Ebba Busch tal som handlade om vikten av att hålla fast vid en judisk-kristen värdegrund kontrasterades mot andra kulturella uttryck som hon svartmålade, framför allt hederskultur. Där ville hon också poängtera att när det gäller integration så räcker det inte med språk och jobb, vilket andra partier fokuserar på. Nej, här är det värderingar som är avgörande.

Sedan tog hon Fadime Sahindal som exempel, den kvinnan som mördades i hederns namn av sin pappa och efter det blev något av en symbol för denna problematik.

– Han kunde språket. Han hade ett jobb. Men det hjälpte inte. Han hade hållit fast vid hederskulturen ändå, konstaterade Ebba Busch.

– Hundratusentals unga människor lever fortfarande under hederskrav. De får inte bli kära, inte känna solens värme mot huden eller sjövattnets svalka. De får inte flytta till en annan stad för att studera. Men de riskerar att flyttas till ett annat land för att giftas bort med någon de kanske inte ens känner.

Svenska värderingar

Så utifrån det valde Ebba Busch att peka på den kristna etiken och människosynen, med människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet mellan människor.

– Det är detta som är vår överordnande kultur. Inte för att det är majoritetens kultur. Utan för att det är rätt kultur. Och den är garanten för din och min frihet. Ett skydd för minoriteter. En möjlighet för judar, kristna och muslimer att leva sida vid sida och tillsammans med den som inte tror på någon gud alls. Det är svenska värderingar.

---

Fakta: Almedalstal

  • Under Almedalsveckan i Visby håller partiledarna traditionsenligt tal.
  • Ebba Busch (KD) talade på torsdagsförmiddagen.

---

Fler artiklar för dig