Nyheter

S lovar utmana regeringen om biståndet

Vill återställa enprocentsmålet samt att det är med skatter och inte gåvor omfördelning ska ske

När Morgan Johansson (S) besökte (G) som i Gud i Almedalen sågade han regeringens biståndspolitik rejält, och lovade att hans eget parti ska presentera sina egna förslag inför det kommande valet.

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård fick föra regeringens talan på (G) som i Gud-seminariet om biståndet då hon försvarade omstöpningen av politiken.

– Det behövdes göras ett omtag, förklarade hon.

Men processen har kritiseras hårt från civilsamhället då många tvingas söka statligt stöd via ett helt nytt system. På plats här fanns även en av oppositionens tunga företrädare, socialdemokraten Morgan Johansson.

– Ni bröt ett vallöfte, konstaterade han då han lyfte fram att enprocentsmålet i biståndet är borta.

– Biståndet urholkas nu varje år eftersom inflationen inte bara finns i Sverige.

Bröt ett löfte

Sedan undrade han hur KD ska kunna lyckas väl i förhandlingarna nästa gång, med M och SD som vill skriva ned biståndet ytterligare.

På det kommer en stor reform för aktörerna i civilsamhället, som Morgan Johansson menar sker på ett kaotiskt sätt.

Så han lovade att inför nästa val ska Socialdemokraterna ha tagit fram ett eget reformerat biståndsprogram, där enprocentsmålet är tillbaka, med en feministisk utrikespolitik och med ett ökat stöd även till FN-organisationer.

Gudrun Brunegård fick på seminariet försvara regeringens politik, samt att vissa förändringar har varit nödvändiga. Hon förklarade att KD fortsatt kämpar för att återinföra enprocentsmålet i bistånd.

Att S nu vill utmana regeringen i biståndsfrågor är inget hon räds över.

– Jag räknar med att de förändringar som vi håller på med kommer att ge så goda resultat så att vi kommer att få fortsatt förtroende, säger hon till Dagen.

– Jag beklagar att processen är rörig, men regeringen har en plan framöver, och jag är trygg med att det kommer att landa väl inför nästa val.

Fixa med skatter

Med på seminariet fanns också Josephine Sundqvist från Läkarmissionen och Niclas Lindgren från PMU, som gav såväl ris som ros till regeringen. Vad de efterfrågade var dock att det ska bli lättare att skänka pengar till deras organisationer, bland annat efterfrågades ett gåvoavdrag.

Men där fick de tvärnej från Morgan Johansson.

– Det är bättre att ta in mer i skattepengar som vi sedan kan dela ut, var hans reflektion.

Framför allt ville ha se en ökad beskattning av de rika och en bättre omfördelningspolitik, vilket också ska möjliggöra att enprocentsmålet ska återställas.

Kommer ni ta fram en ny biståndspolitik med andra partier?

– Nej, det kommer att vara vår politik, svarade Morgan Johansson till Dagen.

Om svenska biståndet, 14.00–15.00 den 27 juni. Morgan Johansson (S), Gudrun Brunegård (KD), Josephine Sundqvist Läkarmissionen och Niclas Lindgren PMU.





Fler artiklar för dig