Nyheter

Ärkebiskopen hoppas på väckelse i Svenska kyrkan

Martin Modéus fick prata tro och kyrka samtidigt som ett helt nytt uppdrag presenterades

Ärkebiskopen presenteras som ny krönikör på Dagens Industri. När han intervjuades på deras scen under Almedalsveckan sa han att det är något som sker just nu och på frågan om vi är på väg att få en ”revival” (övers. ”väckelse”) – i Svenska kyrkan landade han till slut i ett ja.

Svenska kyrkan har genom åren fått finna sig i att stämplas som politiskt vänster. Men den bilden fick sig en rejäl törn då ärkebiskop Martin Modéus besökte Dagens Industri under Almedalsveckan, en tidning som förknippas med näringslivsfrågor med en slagsida högerut.

Nyheten som presenterades uppe på scenen var att ärkebiskopen anlitats som ny krönikör.

– Jag tycker att det var ett väldigt spännande erbjudande, förklarade Martin Modéus på frågan varför han tackade ja.

Naturligt ta plats

Sedan förklarade han att Svenska kyrkan, där 55 procent av befolkningen är medlemmar, är en viktig del av samhället och ska ta plats på olika plattformar.

Några börstips kommer inte ärkebiskopen att bidra med som krönikör i Dagens Industri, utan säger att han kommer att fokusera på varmfrågorna, det vill säga värdering, ansvar, relation, mening och tro.

Ärkebiskop Martin Modéus besöker Dagens Industri under almedalsveckan, där de presenterar honom som ny krönikör.

En revival

Under samtalet fick Martin Modéus också svara på en fråga om Svenska kyrkan är på väg att få en revival, något som utfrågaren tyckte sig märka.

– Normalt är jag försiktig att uttala mig om det, för jag vill stå för vad jag säger. Men vi ser något hända nu, svarade ärkebiskopen.

Sedan lyfte han fram att antalet konfirmander ökar, Svenska kyrkans förtroendesiffror stiger samt att färre lämnar kyrkan än tidigare.

– Jag hör människor tala med en förväntan och en glädje över kyrkan, det är något som är lite annorlunda nu. Så ja, en revival, det får vi hoppas på.

Riktningen är Jesus

Efter framträdandet fick Dagen ett kort samtal med ärkebiskopen där vi bland annat frågade om hur det är att dyka upp i ett sammanhang med tydlig politisk högerprägel.

– Svenska kyrkan följer Jesus, svarade Martin Modéus.

– Det gör att vi ibland blir betraktade som höger eller vänster, men vi ska ha riktningen klar, det är Jesus.

Ärkebiskop Martin Modéus besöker Dagens Industri under almedalsveckan, där de presenterar honom som ny krönikör.
Fler artiklar för dig