Nyheter

Lewi Pethrus anklagas för nazistkopplingar – pingstforskare tar honom i försvar

Ska ha brevväxlat med känd antisemit – samtidigt höjs kritiska röster mot forskarnas slutsatser

I en kulturartikel i Aftonbladet skriver forskarna och bröderna Markus Lundström och Tomas Poletti Lundström om Lewi Pethrus och antisemitismen. Analysen får dock mothugg, bland annat av pingstforskaren Jan-Åke Alvarsson.
– Att insinuera att Pethrus skulle vara nazist är absurt, säger Alvarsson.

”KD-grundarens hus fullt av nazipropaganda”, lyder rubriken på Markus Lundström och Tomas Poletti Lundströms artikel i Aftonbladet Kultur. Tomas Poletti Lundström är doktor i religionshistoria och Markus Lundström är docent i sociologi. Tillsammans arbetar de med det treåriga forskningsprojektet ”Frikyrkan och Förintelsen”, som finansierats av Vetenskapsrådet.

Tomas Poletti Lundström.

Aftonbladettexten är en del i redovisningen av forskningen och i artikeln redogör bröderna bland annat för fynd från vinden på Nya slottet i Bjärka-Säby, där Pethrus bibliotek med 6 000 böcker i dag inryms:

”Den internationelle juden” av Henry Ford står här, ”Min kamp” av Führern likaså. Inskjutet bland böckerna finns flera publikationer från den nazityska ambassaden. I en mapp som Lewi Pethrus märkt ”Judefrågan” ligger den första svenska utgåvan av “Sion vises protokoll”, den beryktade text som under stora delar av 1900-talet använts för att beskriva en påstådd global judisk konspiration, skriver man i texten.

Artikeln beskriver också hur Lewi Pethrus hade kontakt med två av antisemitismens främsta företrädare i Sverige: Einar Åberg och Elof Eriksson och även inbjöd den senare till en konferens i Filadelfiakyrkan i Stockholm 1950. Texten skildrar också kompositören och organisten Karl-Erik Svedlund. Musikledaren i Filadelfiakyrkan som skrev musik till Nationalsocialistiska arbetarepartiet strax efter att han, ihop med Pethrus, färdigställt pingströrelsens sångbok Segertoner. Även KDS-politikern Harald Ljungström, som tidigare varit riksungdomsledare för Sveriges nationella förbund, berörs. Artikelförfattarna beskriver att Lewi Pethrus på frågor om Svedlund och Ljungström valde att tona ner deras koppling till radikalnationalismen.

”Jobbiga insinuationer”

Kulturantropologen och pingstforskaren Jan-Åke Alvarsson tycker att bröderna Lundström går för långt i sina slutsatser i artikeln och menar att de insinuerar att Pethrus var nazist eller åtminstone antisemit.

Jan-Åke Alvarsson, professor i kulturantropologi vid Uppsala universitet, höll avskedsföreläsning. Han har också varit föreståndare för Institutet för pentekostala studier, IPS, med nära koppling till Uppsala universitet. Tidigare har Jan-Åke Alvarsson även varit rektor för Pingstförsamlingarnas teologiska seminarium, PTS.

– De säger inte rakt ut i artikeln att Lewi Pethrus är nazist, men det insinueras. Det tycker jag blir sensationslystet och ganska absurt. Pethrus arbetade hela sitt liv för judarnas sak och menade att de hade en särskild roll i den yttersta tiden inför Jesu återkomst, säger han.

Alvarsson håller dock med artikelförfattarna om att Lewi Pethrus under 1930-talet beundrade Adolf Hitler på avstånd. Han menar att det för Pethrus framför allt hade att göra med vissa frågor som Hitler drev, och gör en jämförelse med vissa evangelikala amerikaners förhållande till Donald Trump i dag.

Jag kan vara jättekritisk mot Pethrus i andra frågor, men han var aldrig nazist.

—  Jan-Åke Alvarsson

– Pethrus var en politisk pragmatiker. Han hade sina frågor som han tyckte var viktiga – precis som dagens evangelikaler i USA som stöttar Trump på grund av abortfrågan. För Lewi Pethrus var det kampen för en god moral, och mot det han kallade “smutslitteraturen”, som gjorde att han till en början imponerades av Hitler. Han tyckte att Hitler fick ordning på Tyskland.

– Men jag tror att man måste se detta i en kontext av den här tiden. På 1930-talet vimlade det av människor i Sverige som var nyfikna på Hitler. Detta var långt innan man visste något om Förintelselägren och det är ju när detta kommer fram som Lewi Pethrus vänder helt.

Lewi Pethrus.

Tycker du att man inom pingst har talat för lite om den här sidan om Lewi Pethrus?

– Man har nog knappt talat om det alls. Men det är svårt för mig att svara på. Jag kan vara jättekritisk mot Pethrus i andra frågor, men han var aldrig nazist. Det finns absolut intressanta saker som framkommer i artikeln, men det måste finnas anständighet. Insinuationerna är det jobbiga i den här artikeln, säger Jan-Åke Alvarsson.

Redan Sven Lidman anklagade Pethrus

Artikelförfattaren Markus Lundström håller inte med om att artikeln om Lewi Pethrus skulle innehålla insinuationer.

– Poeten och predikanten Sven Lidman var tidig med anklagelsen om att Lewi Pethrus var en stor beundrare av Hitler. Så de här indicierna har ju funnits länge. Det är sannolikt också på grund av att det som vi fått forskningsmedel från Vetenskapsrådet. Och tyvärr verkar indicierna stämma, säger han.

Markus Lundström, forskare.

Samtidigt tog väl Pethrus starkt avstånd från nazismen när sanningen om Förintelsen kom fram?

– Ja, han var ju självklart helt emot Förintelsen. Allt annat vore visserligen politiskt självmord, men det tror jag att han tyckte genuint och han skriver exempelvis i Dagen om Hitlers destruktiva våldsmentalitet och liknande.

– Det som är anmärkningsvärt är dock att Pethrus efter andra världskriget inte bröt med sina radikalnationalistiska kontakter. Det är värt att notera, särskilt med tanke på vilken slipad pragmatiker han var i andra avseenden; han var van att anpassa sig efter samtiden.

Ni har hittat en del nazistiskt tankegods i Pethrus bibliotek, men samtidigt skriver ni att det i biblioteket finns 6 000 titlar, vad menar ni att de här böckerna egentligen bevisar?

– Jag har också Mein Kampf i bokhyllan, precis som Lewi Pethrus. Men till skillnad från mig som forskare hade Pethrus en tanke om att de böcker man tar in i sitt bibliotek tillåter man också ha inflytande i sitt liv.

– Han skriver om detta 1950 i Dagen och bara ett par månader senare tar han emot två signerade böcker av den antisemitiske agitatorn Elof Eriksson och ställer i bokhyllan. Detta efter att ha sagt att böcker i ens hem representerar ens åsikter. I hans fall menar vi att tesen stämmer, eftersom även vissa predikningar hade antisemitiska drag, vilket vi har exempel på i artikeln.

“Kommer in från ett annat håll”

Markus Lundström redogör vidare för hur Pethrus brevväxlar med Elof Eriksson och samma år bjuder in honom till konferensen i Filadelfiakyrkan.

– I dag inser man inte riktigt vad det innebar att ha de här kontakterna vid den här tiden. Men som forskare med bakgrund i rasism- och nazismforskningen är vårt bidrag att kunna se de här kopplingarna mellan Pethrus och den radikalnationalistiska miljön, säger han.

En del har förvånats över att ni presenterar er forskning på det här sättet – i en kvällstidning med en klickvänlig rubrik, hur tänker ni kring det?

– Jag tänker att det ena inte utesluter det andra. Mitt uppdrag är att arbeta med forskning, undervisning och redovisning av forskningsresultat till den breda allmänheten. Vi valde att publicera texten i en av Sveriges mest lästa tidningar, öppet utan betalvägg. Det var för oss det bästa sättet att uppfylla den tredje uppgiften.

– Vi kommer naturligtvis att fortsätta att skriva vetenskapliga publikationer också, men sådan publicering tar väldigt lång tid, ofta flera år. Att publicera delar av det vi kommit fram till i Aftonbladet var ett sätt att nå ut till så många som möjligt. Vi har stor respekt för den forskning som finns sedan tidigare om Lewi Pethrus idéarv. Vi bygger vidare på den forskningen men kommer in i detta från ett annat håll, säger Markus Lundström.

Ivar Lundgren.

”Såg aldrig minsta tecken på antisemitism”

Journalisten och författaren Ivar Lundgren arbetade under flera år sida vid sida med Lewi Pethrus på Dagen, där han var journalist och Lewi Pethrus chefredaktör. I likhet med Jan-Åke Alvarsson menar han att man behöver ta hänsyn till det omgivande samhället i bedömningen av Pethrus åsikter om Hitler.

– Man måste komma ihåg vilket samhälle han formades i. Kulturlivet var vid den här tiden väldigt präglat av det man kallade för tyskvänlighet och som ledare i Stockholm på 1910-, 20- och 30-talen är det inte konstigt om Pethrus tog in detta och på ett sätt kanske påverkades, säger han.

Ivar Lundgren konstaterar även att samtiden också präglades av tankar kring rasbiologi, skallmätningar och liknande, men att detta aldrig var några frågor som engagerade Lewi Pethrus.

– Han är ganska fri från sådant tankegods skulle jag säga. Och under alla de år jag arbetade med honom såg jag aldrig minsta tecken på någon antisemitism. Aldrig någonsin, säger Ivar Lundgren.

Lewi Pethrus.

---

Fakta: Lewi Pethrus

  • Föddes den 11 mars 1884 i Vargön.
  • Blev förgrundsgestalt och ledare för den svenska pingströrelsen.
  • Var pastor och föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm 1911-1958.
  • Grundade tidningen Dagen 1945 och var under många år tidningens chefredaktör.
  • Grundade Kristen demokratisk samling (nuvarande KD) 1964.
  • Dog den 4 september 1974 i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig