Nyheter

Han predikade för Nato-soldaterna: Bibeln säger att vi ska be för våra fiender

Dramatiska bilden på gudstjänstfirandet med regementspastorn Johan Lundby har väckt intresse i sociala medier

En bild på hur regementspastorn Johan Lundby håller gudstjänst med soldater från Sverige, USA och Polen har fått spridning i sociala medier. Gudstjänsten hölls under avslutningen av den omfattande militärövningen Baltops 24 på Gotland.
– Som kyrka är vi inte där för att bejaka krig utan för att sprida Guds kärlek, säger Johan Lundby till Dagen.

Himlen är hotfullt mörk över Östersjön. En ensam solstrimma bryter fram bakom soldaterna som firar korum (militärgudstjänst) under ledning av regementspastorn Johan Lundby. Den dramatiska bilden har fått digital spridning på nätet, men prästen själv tar uppmärksamheten med ro.

– Jag har inte hunnit ta del av allt, men jag har mestadels fått väldigt fina reaktioner, berättar han.

Regementspastor Johan Lundby.

Internationell övning

Under ett par veckors tid har Försvarsmakten övat på Gotland tillsammans med cirka 300 allierade soldater och officerare från USA och Polen. Samlingen på Gotland är en del av den stora internationella övningen i södra Östersjön, Baltops 24. Ett sammanhang där Sverige funnits med sedan 1990-talet, men nu för första gången tar plats som Nato-medlemmar.

– Den starkaste upplevelsen för mig med en sådan här gemensam övning har varit att se hur världen binds samman när människor från olika länder möts. Sedan är det självklart sorgligt att det ska behöva ske genom en militärallians i en orolig omvärld, säger Johan Lundby.

Hur var det att hålla det här korumet inför soldater och officerare från både Sverige, Polen och USA?

– Det kändes stort att få stå inför människor från olika nationer och tala om Guds kärlek, om vänskap och respekt för medmänniskor, även de medmänniskor som i en krigssituation blir fiender. Bibeln säger att vi ska be för våra fiender. Jag tror också att det var fint för många av våra svenska soldater att se hur tuffa amerikanska och polska soldater kunde växla om och visa sin tro och en mer innerlig sida under gudstjänsten.

Johan Lundby är präst i Svenska kyrkan, men han betonar att han framför allt agerar som en allkristen representant i sin roll på regementet.

– Jag vill kunna finnas där för alla, oavsett om man är svenskkyrklig, frikyrklig, katolik eller bara nyfiken på tron. Jag försöker att hålla det jag gör ekumeniskt. Våra korum är alltid frivilliga, men de brukar vara väldigt uppskattade.

Regementspastor Johan Lundby.

Tidigare häktespräst

Johan Lundby har arbetat på Gotlands regemente i ett drygt år. Senast kommer han från en tjänst som häktespräst vid Kronobergshäktet i Stockholm och han har tagit med sig flera erfarenheter därifrån in i sin nya roll.

– Där har jag verkligen fått möta människor i kris, människor som har levt nära döden på olika sätt. Den rollen har också gett mig en vana att möta människor oavsett om de har en tro eller helt saknar tro, berättar han.

Hur ser soldaterna du möter på det allvarliga världsläget, möter du mycket rädsla?

– Inte rädsla, men jag möter mycket oro och även sorg över att världen ser ut som den gör. Inom Försvarsmakten arbetar man aktivt med att leva ut det öppna och fria samhälle man vill försvara och jag märker att många oroar sig just över hur samhället kommer att se ut framåt.

Det finns olika åsikter om att delta i krig som kristen, hur tänker du själv kring det i din roll som regementspastor?

– Jag tänker att vi som kyrka ska vara där människor är. Framför allt ska vi vara på plats där människor är i nöd eller riskerar att hamna i nöd. Som kyrka är vi inte där för att bejaka krig utan för att sprida Guds kärlek.

– I dag kan vi se hur ryska präster står och välsignar bomber och kanoner. Det skulle vi aldrig göra. Vi kan välsigna soldater och be att de inte ska lida skada, men aldrig vapen eller bomber. Det vore helt otänkbart, säger Johan Lundby.

---

Fakta: Baltops 24

  • Under två veckor har ett svenska soldater övat på Gotland tillsammans med cirka 300 allierade från USA och Polen.
  • Övningarna är en del av Baltops 24, en internationell samövning i södra Östersjön där 9 000 personer från 20 Nato-länder deltagit.
  • Sverige har funnits i Baltops med sedan 1990-talet men i år är första gången man deltagit som Nato-allierade.

---

Fler artiklar för dig