Nyheter

Svenskar vill bringa försoning i kaosets Kenya

”Även om protesterna avtar kommer såren av detta att finnas kvar”

Trots att Kenya de senaste dagarna skakats av våldsamma kravaller, och människor uppmanas att hålla sig inomhus, finner svenska biståndsorganisationer ingen anledning att fly fältet. I stället kavlar man upp ärmarna och tänker satsa på att få till den försoning som kommer att bli nödvändig den dagen oroligheterna lagt sig.

– Just nu är det lugnt men chock. För min del känner jag mig trygg, men jag håller mig också inomhus, säger Emma Berglund, 28-årig svensk från Stockholm som arbetar på Läkarmissionens regionala kontor i Nairobi, över en skakig internetuppkoppling från Kenya när Dagen får kontakt.

Emma Berglund, Läkarmissionen.

– Jag bor som tur är en bra bit från Central Business District, där de stora delarna av protesterna sker. Men jag bor ganska nära en av de stora motorvägarna, och jag såg från mitt fönster i går tusentals personer som gick längs med motorvägen. Det kastades även stenar och eldades med grenar och palmblad för att blockera avfarterna från motorvägarna för att man inte skulle kunna ta sig fram. Jag märkte också att internet stängde ned under perioder på tisdagskvällen, fortsätter Emma Berglund.

Vad säger de därhemma?

– De är såklart oroliga. Vi hade kontakt i går och framför allt via Facebook och sociala medier går det att hålla kontakt med familjen hemma. Det är en stor trygghet, säger Emma Berglund, men tillägger:

– Men när internet delvis ligger nere blir det såklart lite mer oroligt.

Dödsoffer

”Pandemonium” – ungefär ”Full kalabalik” – lydde rubriken över hela förstasidan på den kenyanska dagstidningen Daily Nation på onsdagen. Minst fem personer tros ha dödats och 30 skadats under protesterna i flera kenyanska storstäder mot regeringens planerade skattehöjningar. I huvudstaden Nairobi sattes delar av landets parlamentsbyggnad i brand, och polis och militär sköt skarpt mot demonstranterna, medan presidenten William Ruto i ett tal till nationen kallade kravallerna för ”en exempellös attack mot [Kenyas] demokrati” och sade att han tänkte ta till alla metoder för att en liknande situation inte ska uppstå igen.

Men under torsdagen väntas nya oroligheter, kraven på att William Ruto ska avgå skallar allt högre. På onsdagen kom beskedet att denne i sista stund stoppat sitt eget budgetförslag, det som utlöst oroligheterna, och i stället skickat tillbaka det till parlamentet med en rad ändringar, oklart vilka. Parlamentet å sin sida tvingades stryka en rad kontroversiella förslag, däribland en kraftig skattehöjning på bröd, innan man röstade igenom budgeten på tisdagen.

Mitt i tumultet finns flera svenska missions- och biståndsorganisationer, antingen med egen personal på plats eller med nära lokala kontakter. Men att packa och dra är ingenting organisationerna överväger: tvärtom siktar man redan nu på den vardag som förr eller senare kommer.

Arbetar redan med fredsprojekt

– Även om protesterna avtar kommer såren av detta att finnas kvar, säger Anders Mårtensson, ledare för internationella avdelningen på svenska Barnmissionen. Det är en organisation som har arbetat i Kenya i många år – bland annat med fredsprojekt och konflikthantering för tusentals ungdomar som vuxit upp med de segslitna stamfejder som redan finns i landet.

Anders Mårtensson, Barnmissionen.

– Vi får diskutera med våra partners [i Kenya] om vi kanske ska ta upp fredsbevarande program igen, där vi har möjligheter att nå ut, säger Anders Mårtensson.

Just nu kan dock varken Barnmissionen eller Läkarmissionen nå ut. De senaste dagarna har de fått ställa in en rad planerade aktiviteter som utbildningar och liknande, dels för att det är för farligt, dels för att protesterna på flera håll gjort det omöjligt rent fysiskt att ta sig fram.

– Vi får försöka ta igen det på något vis. Vi får väl komprimera undervisningen när det här lugnat sig, säger Anders Mårtensson.

För Emma Berglund ingår redan konflikthantering i hennes arbete, där man försöker ta ett helhetsgrepp om hur man reser sig från olika kris- och konfliktsituationer – som de senaste två årens torka, som redan drabbat Kenya hårt, eller de översvämningar som sedan följde.

– Vi jobbar redan med att stötta nätverket Kenya4Resilience som försöker ta alla de komponenter som finns inom hållbar försörjning, konflikthantering och fredsbyggande. Jag tror det är viktigt att vi krokar arm med lokala fredsbyggande insatser för att stötta dem, säger hon.

Fler artiklar för dig