Nyheter

Joakim Lundqvist talade inför megakyrka i chock

Pastorn och grundaren av Gateway Church avgår efter avslöjande om sexuellt utnyttjande av tolvåring

Pastorn och grundaren av megakyrkan Gateway Church, Robert Morris, lämnar sitt uppdrag. Detta efter att det framkommit att han på 1980-talet utnyttjat en tolvårig flicka sexuellt.
Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist har nära kontakt med församlingen i Southlake, Texas, och fick i söndags förtroendet att predika för de över 100 000 medlemmarna.

Avslöjandet om övergreppet kom efter att den utsatta flickan Cindy Clemishire, i dag 54 år, berättade historien för The Wartburg Watch. Mellan 1982 och 1987 ska hon vid flera tillfällen ha utnyttjats sexuellt.

Robert Morris bekräftar för Christian Post att han – medan han var gift och hade ett barn – i tjugoårsåldern handlat sexuellt otillåtet med en ung kvinna. När det 1987 uppdagades ska han, enligt egen utsago, ha bekänt det för äldstekåren, bett om ursäkt till familjen och gått i terapi. Efter två år återvände han till kyrkan som senare blev Gateway Church, enligt Morris med äldstekårens och flickans pappas välsignelse. En beskrivning som inte alls delas av Cindy Cleimshire. Till Christian Post säger hon att hon till att börja med är bestört över beskrivningen av henne som ”en ung kvinna” och menar att pappan aldrig gav Morris sin välsignelse. ”Min pappa sa till honom att han ska vara glad att han inte dödade honom.”

I tisdags förra veckan valde Robert Morris att avgå och kyrkans äldstekår har tillsatt en extern utredning kring händelserna, skriver The New York Times. I ett uttalande säger äldstekåren att de kände till att han haft en utomäktenskaplig affär, men inte att det handlade om en tolvårig flicka.

Har predikat flera gånger i församlingen

Joakim Lundqvist, som bor i USA, har haft en relation till församlingen i sju-åtta år och har fått predika där ett tiotal gånger.

– Jag har lärt känna Robert och Debbie och fått en god, allmän vänskapsrelation. Sedan har jag också under åren lärt känna äldstebröderna och de som är centrala ledare.

Han känner en stor sorg över det som nu framkommit.

– Främst är det ju oerhört sorgligt för offret att bära på en sådan här historia i 35 år. Det måste vara fruktansvärt.

Han tycker att det är helt rätt att Robert Morris nu avgår med tanke på graden av överträdelse.

– När det gäller många andra synder kan man hävda att det är länge sedan det inträffade och att personen i fråga genomgick den omvändelse- och rehabiliteringsprocess som församlingen ålade honom att göra. Men när det gäller övergrepp på ett barn, och att informationen dessutom hölls undan, försvinner alla andra alternativ.

Joakim Lundqvist predikar i Gateway Church efter att församlingens grundare avgått efter uppgifter om att han utnyttjat ett barn sexuellt.

Vill stötta församlingen

Joakim Lundqvist vill nu göra vad han kan för att stötta församlingen och redan i söndags, första gudstjänsten efter Robert Morris avgång, stod han på scenen. Han var sedan tidigare inplanerad att predika den söndagen men tänkte först att det vore bäst om den lokala ledningen tog mötet istället. Men efter ett samtal med sin mentor och i samråd med församlingsledningen landade han i att han trots allt kunde erbjuda församlingen något av tröst i den här situationen. Ett villkor var att äldstekåren först, innan han predikade, tydligt adresserade situationen.

– Min mentor menade att jag är en av få som har erfarenhet av det här, att tala till en församling som på ett väldigt dramatiskt sätt tappat en älskad och respekterad grundare. Även om omständigheterna är helt annorlunda – det fanns ingen synd eller omoral när Ulf Ekman lämnade Livets ord – är likheten att det är en oväntad skilsmässa, en sorgeprocess hos en församling.

Efter bara en lovsång och ett känslosamt uttalande från en person i äldstekåren fick Joakim Lundqvist i söndags tala till den omskakade församlingen.

Vad ville du förmedla i predikan?

– Utifrån de erfarenheter vi fick av vår egna kris för tio år sedan, så vet jag att du inte kan låtsas som att ingenting har hänt. Du måste tala utifrån hjärtat, det måste vara ärligt och brutet och samtidigt måste man varsamt lyfta hoppet som finns på andra sidan.

När Joakim Lundqvist i slutet av sin predikan talade om att människor kommer och går men att Gud står fast i sin församling, började en applåd som växte sig allt starkare samtidigt som människor ställde sig upp.

– Det fanns ett sådant läkedomsmoment där och då, det kändes som att församlingen kom samman. Vi förstår inte allt, och behöver inte göra det, vi behöver bara komma inför Guds närvaro och lita på honom.

Efter gudstjänsten var det många som ville tacka honom, inte minst bara för att han kom dit. Joakim Lundqvist berättar att det redan är artister och talare som avbokat sina inplanerade besök i församlingen. Något som bekymrar honom.

– Det måste vara uppenbart för alla att församlingen inte hade en aning om vad som skett. Församlingen kan därför inte hållas medskyldig, om något så är den meddrabbad. Om man då är mer angelägen om att inte bli ihopkopplad med församlingen än att komma till undsättning för lidande bröder och systrar, då är något fel.

---

Fakta: Robert Morris och Gateway Church

  • Grundade församlingen år 2000 som i dag är en av USA:s största. Församlingen har kyrkor på nio platser.
  • Har varit rådgivare till Donald Trump.
  • Han har skrivit flera böcker som översatts till svenska.

---

Fler artiklar för dig