Nyheter

G som i Gud slår upp dörrarna i Almedalen

Ett intensivt program väntar - kyrkorna tar plats som vanligt under Almedalsveckan

Det blir en supertorsdag i Visby under Almedalsveckan, då G som i Gud-samarbetet anordnar tre seminarier på en dag. Ämnena i fokus är könsbyte, religiös samexistens och biståndets bekymmer.

Många vitsar brukar börja med att en imam, en rabbin och en präst går in på en bar. Nu får vi se hur pass kul det blir när Kashif Virk (imam), Ute Steyer (rabbin) och Martin Modéus (ärkebiskop) tar klivet in i Krukmakarens hus för att prata om samexistens över religionsgränserna.

De kommer att medverka på ett av de tre G som i Gud-seminarierna som anordnas under torsdagen, vilket också är den enda dagen under Almedalsveckan då detta samarbetsprojekt är i gång.

(G) som i Gud.  Almedalen 2023.

Ånger och könsbyte

Så det blir en mycket intensiv och intressant torsdag som går att följa på plats i Visby eller från distans då seminarierna filmas. Först ut på torsdagsmorgonen kommer det att handla om könsbytesfrågan, med lite extra fokus på personerna som i efterhand har ångrat sig. Journalisten Carolina Jemsby som har skrivit boken Ånger kommer att vara på plats och berätta om mötet med de personerna.

På plats kommer det också finnas två politiker som stod på olika sidor då lagen om förenklade regler för könsbyte röstades igenom under våren, Jakob Olofsgård från Liberalerna och Liza-Maria Norlin från Kristdemokraterna, båda partisekreterare för respektive parti.

Biståndsdebatt

Eftermiddagen bjuder sedan på en biståndsdebatt, baserat på de stora förändringar som just nu sker. Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, kommer att delta tillsammans med två personer som jobbar med biståndsfrågor, Niclas Lindgren från PMU och Josephine Sundqvist från Läkarmissionen.

Senare på kvällen blir det alltså besök av en imam, en rabbin och en ärkebiskop. Krukmakarens hus ligger centralt i Visby och är till vardags Frälsningsarméns lokaler. Men under Almedalsveckan har de under lång tid använts till G som i Gud-arrangemang, vilket är ett samarbete mellan tidningen Dagen, pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan och Frälsningsarmén.

---

Fakta: Almedalsveckan

  • Almedalsveckan är ett årligt arrangemang i Visby, som i år är mellan den 25–28 juni, något kortare än tidigare.
  • Hit kommer Sveriges politiska elit, där partiledare traditionsenligt brukar hålla tal i Almedalsparken.
  • Många kyrkor är också på plats för att hålla seminarier.
  • Krukmakarens hus är tillhåll för G som i Gud-samarbetet, Vårdklockans kyrka härbärgerar flera kyrkliga organisationer och Svenska kyrkan brukar hålla samtal i Visby domkyrka och även på andra platser.

---

Fler artiklar för dig