Nyheter

Demirok (C) i Visby-kyrka: ”Det är häftigt att betala kyrkoskatt”

Antagonisterna C och SD fick samtala med varandra i kyrkan - utan några påhopp

När Centerpartiets ledare Muharrem Demirok (C) landade i Visby domkyrka för ett samtal under Almedalsveckan berättade han varför han ansåg att det var viktigt att vara medlem i Svenska kyrkan, trots att han själv definierar sig som sekulär muslim. Bland annat gjorde han det genom att berätta om hur han med glädje betalar sin kyrkoavgift.

Nikodemussamtal heter de mer personligt hållna samtal som hålls i Visby domkyrka i slutet av dagen under Almedalsveckan. Numera har riksdagspartierna tvingats att dela dagarna, vilket också var anledningen till att en centerpartist och en sverigedemokrat hamnade bredvid varandra längst fram i kyrka.

– Det här är höjdpunkten på Almedalen, att få avsluta dagen i ett sådant här rum, sa Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet.

– Man känner en vördnad och respekt, fyllde Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna på med.

Anna Lundgren, domprost Visby domkyrkoförsamling, Muharrem Demirok (C), Alexander Christiansson (SD) och Fredrik Hedlund, förbundsrektor Sensus samtalar i Visby domkyrka.

Enade om polarisering

Att de båda slår sig ned bredvid varandra för att hålla ett lågmält och personligt samtal hör inte till vanligheterna, snarare är C och SD partier som uttrycker sig i hårda ordalag gentemot varandra. Så det var något av en kontrast att se bägge politikerna gemensamt klaga på det polariserande tonläget i politiken, utan att beskylla varandra för att vara problemet, vilket de ofta gör på andra håll.

– Något håller på att hända, något håller på att gå sönder i samhället, jag ser hur släktband slits sönder på grund av polariseringen i samhället, och det gör ont att se det, sa Muharrem Demirok.

Alexander Christiansson kunde bara hålla med, även han beskrev hur problematiskt polariseringen har blivit.

Det var som om de bet sig i tungan gång på gång under samtalets gång för att inte falla in i gamla politiska hjulspår och börja anklaga varandra för diverse saker. För flera gånger fanns det öppningar att göra det, som när Muharrem Demirok beklagade sig över att godhet blivit nästintill ett skällsord, något som han i andra sammanhang lätt hade kunnat beskylla SD för.

Men det hela gick att lösa på ett enkelt sätt. I stället för att prata med varandra och bemöta varandras påståenden valde C och SD-representanterna att rikta blickar och ord mot de båda samtalsledarna från kyrkan istället. På så sätt kunde de hålla god ton samtalet ut.

Muharrem Demirok (C) och Alexander Christiansson (SD) deltog på ett nikodemussamtal i Visby domkyrka under almedalsveckan år 2024.

Häftigt med kyrkoskatt

Det blev också tydligt hur olika syn de båda politikerna hade på tro och kyrkan. Muharrem Demirok har redan fått en hel del uppmärksamhet för att han som sekulär muslim är medlem i Svenska kyrkan. Nu beskrev han sig återigen som en stolt medlem och lyfte upp kyrkans viktiga roll i samhället.

– När något händer i samhället är det inte kommunen man vänder sig till, utan kyrkan, sa han.

C-ledaren tog även fasta på kyrkans roll på landsbygden, att när samhället i övrigt träder tillbaka är det bygdegården eller kyrkan som stannar.

Sedan gjorde han en parafras på S-ledaren Mona Sahlins gamla slogan om att det är häftigt att betala skatt. Muharrem Demirok förklarade först att han må vara oense med henne om skattesatser. Men:

– Det är häftigt att få betala kyrkoskatt.

Personlig tro

Alexander Christiansson talade hellre om den personliga tron, om Jesus, men inte om kyrkan som den viktiga samhällsaktören. Han berättade bland annat att han kommer från en kristen bakgrund, där hans pappa är den kände hårdrocksprofilen Ulf Christiansson från bandet Jerusalem. Precis som sin far tog han också tillfället i akt och vittnade.

– Var man än är i livet är Jesus fantastisk, han har burit mig genom alla tider i mitt liv, sa Alexander Christiansson.

Muharrem Demirok (C) och Alexander Christiansson (SD) deltog på ett nikodemussamtal i Visby domkyrka under almedalsveckan år 2024.

---

Fakta: Almedalsveckan

  • Just nu pågår Almedalsveckan i Visby.
  • Under de fyra dagar som pågår håller två partiledare tal varje dag.
  • På kvällarna brukar Svenska kyrkan bjuda in till Nikodemussamtal med partiföreträdare.

---

Fler artiklar för dig