Nyheter

Andra gången gillt för ny kristen friskola i Sigtuna?

Stiftelsen Hannaskolan enda kristna friskola som vill starta nytt

Sigtuna kan få sin första kristna friskola när stiftelsen Hannaskolan i Örebro nu för andra gången ansöker om att få utöka verksamheten dit. Den blir i så fall dessutom den enda nya kristna friskolan i Sverige som får tillstånd i år.

Antalet ansökningar om att få starta friskolor i Sverige är rekordlågt i år. Det har halverats de senaste två åren, och minskat med nästan 90 procent sedan toppåret 2011. I dag är det i stort sett bara de stora koncernerna som vill starta nytt, och knappt ens de, för antalet barn minskar i Sverige: förra året föddes 15 procent färre barn än under 2016.

Bland de 103 ansökningarna som ändå kommit in till Skolinspektionen i år finns en enda kristen friskola – som dessutom fick avslag förra gången man ansökte, i fjol. På stiftelsen Hannaskolan, som står bakom ansökan, ligger det nära till hands att känna att det blåser isvindar kring friskolorna på fler sätt än de krasst demografiska.

– Det kom nya riktlinjer i januari förra året om att det ska finnas en adress, och ritningar, för en ny skola. Det har ju knappt de stora friskolekoncernerna. I praktiken hade man ju då sett till att skaffa ett etableringsstopp, säger Mia Vallin, rektor för Hannaskolan i Örebro, vilken inte ska förväxlas med Hannaskolan i Umeå.

– Men vi tog beslut om att söka igen. Vi tror på det här, vi är jätteentusiastiska! säger hon.

Kommunen stödjer etableringen

Att Hannaskolan vill starta sin första ”utpost” just nu och just i Sigtuna hänger samman med att en grupp personer där tagit kontakt och visat intresse för att starta en kristen friskola i staden, berättar Mia Vallin. Men hon vill inte gå in på detaljer om vilka dessa är eller hur och var en ny skola kommer att komma till. Läget är känsligt, förklarar hon, och hon menar att motståndet är stort mot konfessionella friskolor, även om Sigtuna kommun faktiskt stödjer etableringen.

Skolinspektionen tittar dock på en rad olika faktorer som spelar in vid bedömningen av om nya skolor ska få tillstånd. Bland annat måste det finnas ett elevunderlag så att det inte blir överetablering. Men Sigtuna kommun har inte undgått de sjunkande födelsetalen, som dalat med fem procent på tio år där, och dessutom vill friskolekoncernen Jensen också starta grundskola i samma kommun.

Om Hannaskolans ansökan går igenom blir det i så fall en F-9-grundskola, med en klass i varje årskurs om 25 elever vardera. Enligt reglerna måste den starta inom två år efter att ansökan godkänts, och besked om detta väntas sent i höst. I så fall kan den nya skolan alltså vara i gång senast 2026, men Mia Vallin säger att man siktar på att starta redan nästa höst.

Stiftelsen Hannaskolan räknar med att de investeringar som krävs ryms inom den nuvarande ekonomin, särskilt som man ”hittat en lösning” som innebär att man inte behöver bygga någon ny fastighet, som Mia Vallin uttrycker det. Tanken är dessutom att skolan på sikt ska bära sig själv ekonomiskt.

– Men det är klart, alla donationer är ju alltid välkomna, säger hon med ett skratt.

Fler artiklar för dig