Nyheter

Göteborgs S-ledare: ”Hade pratat om Palestina på en kristen träff också”

S-politikern Jonas Attenius får tuff kritik för sitt framträdande på eidbönen i Göteborg

Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har fått kraftfull kritik för sitt sätt att inför en muslimsk publik lyfta fram kommunens omstridda bojkott av Israel. Själv försvarar han sitt agerande, bland annat genom att säga att han gjort samma sak om det var en kristen publik.

– Vi ska pausa inköp från bland annat Israel och bojkotta de israeliska bosättningarna, sa Jonas Attenius, då han framträdde i Slottsskogen i Göteborg inför tusentals muslimer som samlats till eidbön, vilket Dagen tidigare skrivit om.

Ett filmklipp på när Göteborgs starke man tar parti för Palestina och lovar bojkott av Israel inför den stora muslimska åhörarskaran har blivit viral under midsommarhelgen, med över 1,5 miljoner visningar. Kritiken har inte låtit vänta på sig.

”S röstfiske har inga gränser”, skriver oppositionsledaren i Göteborg, moderaten Axel Josefson på X.

Där menar han också att beslutet att staden på det här sättet bedriver en egen utrikespolitisk linje är olaglig, att saken prövats redan tidigare i domstol, samt att det färska beslutet att Göteborg ska bojkotta israeliska varor redan är anmält.

KD-ledaren Ebba Busch gick också ut och krävde Jonas Attenius avgång, där hon menade att S-ledaren Magdalena Andersson nu på allvar måste göra upp med antisemitismen inom sitt parti.

Kalla kårar

Flera tidningar skriver nu också om Jonas Attenius agerande på ledarplats, bland annat Smålandsposten där ledarskribenten Fredrik Haugue skriver att det går kalla kårar genom ryggen då man hör S-politikerns tal.

”Det är förstås ingen lidelse för Gaza eller Hamas som driver Socialdemokraternas antiisraeliska engagemang, det är möjligheten till röstfiske i en växande väljargrupp. Ett fruktansvärt cyniskt spel eftersom man vidgar en redan gläntande dörr inte bara för svensk tribalism utan även för antisemitism”, skriver han.

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör Tove Lifvendahl skriver att det är olämpligt att en kommun på det här sättet försöker bedriva en egen utrikespolitik, inte minst eftersom Jonas Attenius i andra fall sagt att de inte ska göra det, exempelvis när det gäller Kina.

”När far super är det som bekant rätt”, skriver hon.

Flera andra som kritiserat talet har lyft fram att han som S-politiker ställer sig framför en i huvudsak manlig publik, där könsseparation tillämpas utifrån en muslimsk tradition där kvinnor får finna sig i att sitta längst bak.

Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, berättar om beslutet att bojkotta israeliska varor i samband med en eidbön i Slottsskogen.

Svarar på Facebook

Jonas Attenius har nu valt att skriva ett längre inlägg på Facebook där han försvarar och förklarar sig. Där gör han en stor sak av att kritiken kommer från den politiska högern, inte minst det som han själv beskriver som ytterhögern, med trollfabriker och personer som spekulerar om folkutbyte. Att kritiken främst kommer från högerhåll är uppenbart, men även vissa vänsterröster stämmer in i kritiken.

I sitt inlägg på Facebook fortsätter Jonas Attenius med att han som politiker inte har rätt att gå in och bestämma hur en religiös sammankomst ska hållas, utan att han tog seden dit han kom då han talade på en muslimsk bönestund där män och kvinnor separerades.

”Jag ogillar den sortens traditioner starkt – men jag är varken muslim eller ortodox jude, utan är medlem i Svenska kyrkan sedan jag föddes. När jag är inbjuden till en annan religiös församling, som gäst, är det inte jag som styr hur gudstjänsten är upplagd eller vilka riter man följer”, skriver Jonas Attenius

Sedan lägger han till att könsseparering är omodernt och dåligt, där fler borde lära sig av Svenska kyrkans pragmatiska och progressiva hållning, inte minst när det gäller kvinnliga präster och samkönade äktenskap.

Hatar Hamas

När det kommer till Palestina undrar Jonas Attenius varför han inte skulle ha lyft situationen i Gaza bara för att han talade inför muslimer.

”Palestiniernas situation berör göteborgarna. Jag hade pratat om Palestina om jag bjöds in till en kristen träff också.”

I sitt inlägg berättar han också att han hatar Hamas och stämplar dem sedan som antisemiter och terrorister.

Göteborgs-Postens politiske redaktör Adam Cwejman valde snabbt att kommentera det här på ledarplats.

”Undrar varför Attenius inte passade på att säga det under sitt tal?”, undrar han.

”Tänk om de fina principerna han uttrycker i sitt Facebookinlägg hade varit närvarande när han stod där, i Slottsskogen, och inte bara när han försöker rädda ansiktet?”

---

Fakta: Detta har hänt

  • Göteborgs kommun har tagit beslutet att bojkotta varor från Israel, Marocko och Ryssland, men alla verkar överens om att det i grunden handlar om Israel.
  • Kommunstyrelsen ordförande, Jonas Attenius, valde sedan att lyfta fram bojkotten av Israel under en välbesökt eidbön i Slottsskogen.
  • Han får nu kritik för sitt agerande.

---

Fler artiklar för dig