Nyheter

Svenska kyrkans värdepapper gick med miljardvinst

“Handlar om bra allokering och vissa skickliga förvaltare”

Över 11 miljarder kronor. Så mycket är Svenska kyrkans aktier och fonder värda efter att värdet ökat snabbt under det senaste året.

2014 var det sammanlagda värdet på Svenska kyrkans värdepappersportfölj knappt 6 miljarder kronor. Nu, tio år senare, har värdet nästan fördubblats och ligger på över 11 miljarder kronor. Värdeökningen ligger betydligt högre än index, alltså den genomsnittliga värdeökningen för hela marknaden, skriver Affärsvärlden.

Förra året var annars nyhetsrubrikerna att kyrkan råkat ut för stora förluster på börsen. 2022 tappade Svenska kyrkans värdeportfölj omkring en miljard kronor i värde. Det har man nu tagit igen.

– Det handlar om bra allokering och vissa skickliga förvaltare, säger Svenska kyrkans finanschef Johan Barkfeldt till Affärsvärlden.

Då och då gör Svenska kyrkan uttag från avkastningen för att finansiera olika projekt ute i församlingarna. 2021 beslutade Kyrkomötet att kyrkan ska ta ut ungefär en miljard kronor fram till 2025 för detta ändamål. Kyrkan kallar också det egna kapitalet för “en buffert för framtida behov”.

Sju företag driver uppgången

De svenska företag som Svenska kyrkan har investerat mest i är Atlas Copco, Hexagon och AstraZeneca. Det är dock inte främst de som drivit värdeökningen, utan det handlar bland annat om sju av världens största företag, som Apple, Alphabet (moderföretag till Google) och Amazon.

Svenska kyrkan har under de senaste åren också investerat en större andel av sin portfölj i “alternativa placeringar”, som vindkraft och solparker.

– Det var helt enkelt för att ha bättre förutsättningar för att kunna nå det långsiktiga avkastningsmålet finansiellt och även kunna investera i den här typen av investeringar som är positiva för samhällsutvecklingen, säger Johan Barkfeldt.

---

Fakta: Svenska kyrkans förvaltade kapital

  • Svenska kyrkans eget kapital på nationell nivå uppgick i slutet av 2023 till 11,1 miljarder kronor.
  • “Svenska kyrkans regelverk (kyrkoordningen) slår fast att kapitalet ska förvaltas långsiktigt med ett avkastningskrav på 3 procent per år över en rullande tioårsperiod, utöver inflationen.”
  • Källa: Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig