Nyheter

Stadsmissionen betalade lön till skenanställda knarksmugglare

Fick 70 000 kronor utbetalt – uppges ha köpt anställningen svart

Två män i en kriminell liga som smugglade narkotika till Sverige stod samtidigt på Stockholms stadsmissions lönelista – utan att någonsin göra ett arbetspass.

Förra året lyckades polisen spränga en liga som smugglade stora mängder cannabis till Sverige och sålde narkotikan vidare. I utredningen framkommer en annan detalj: två av de kriminella männen var också anställda på Stockholms stadsmission. Ingen av dem ska dock någonsin ha jobbat på arbetsplatsen, skriver Aftonbladet.

– För oss är det uppenbart att det är en ren skenanställning. Vi har inte sett att de satt sin fot där överhuvudtaget, säger Magnus Sohlén, gruppchef vid Stockholmspolisens utredningsenhet, till tidningen.

Polisen kunde komma till den slutsatsen efter att ha spanat på männen under en tid. Däremot fick de lön – 70 000 kronor ska ha betalats ut till dem innan Stadsmissionen gjorde en egen utredning och stoppade utbetalningarna. Männen har inte velat säga någonting om anställningarna i förhör, men i ett avlyssnat telefonsamtal säger en av dem att han betalat 25 000 kronor för anställningen.

Uppdagades efter utredning

Eftersom männen är anklagade för grövre brott – narkotikasmugglingen – har frågan om skenanställningarna inte utretts närmare, säger polisen. Stadsmissionens kommunikationschef Maria von Sydow meddelar att organisationen gjorde en internutredning efter rapporter om stölder i slutet av 2022.

“Ett antal medarbetare lämnade oss i samband med utredningen. I och med att vi gjorde den interna utredningen upptäcktes även namn i lönelistan på timavlönade på den aktuella enheten där det fanns oklarheter kring arbetad tid. HR identifierade dem och stoppade löneutbetalningarna”, skriver von Sydow i ett mejl till Aftonbladet.

---

Fakta: Stadsmissionen

  • Stadsmissionen är organisationer som bedriver välgörenhet och hjälparbete på kristen grund.
  • Det finns stadsmissioner i flera olika städer, som Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping och Örebro.
  • Stockholms stadsmission driver flera second hand-butiker i staden.

---

Fler artiklar för dig