Nyheter

Joakim Lundqvist: ”Önskat lite större självinsikt hos Ulf och Birgitta”

När Ulf och Birgitta Ekman meddelade att de skulle konvertera till Katolska kyrkan uppstod en kris i Livets ord. Tio år efter tillkännagivandet berättar den dåvarande huvudpastorn Joakim Lundqvist om turbulensen.
– Jag kanske hade önskat en lite större självinsikt hos Ulf och Birgitta under den här processen.

Nyligen berättade Ulf och Birgitta Ekman i Dagen om hur de upplevde tiden efter att de meddelat sin församling att de skulle bli katoliker. Beslutet påverkade inte bara dem själva, utan hela den församling som de grundat. I centrum stod huvudpastorn Joakim Lundqvist.

Den 9 mars 2014 sitter han på första bänkraden när Ulf Ekman kliver upp på scenen inför ett fullsatt Livets ord. Det är bara ett par dagar sedan han insåg vad som faktiskt är på väg att hända.

– När Ulf ett par månader tidigare hade berättat att de skulle göra det här hade jag fått intrycket att det var kallelsemotiverat snarare än teologiskt motiverat. Min bild var att Ulf och Birgitta sänds in i Katolska kyrkan för att predika ordet om tron. Det var först under en samling två dagar före gudstjänsten som jag förstod att steget var fullt ut teologiskt motiverat.

Insikten hade skakat om honom och efter den samlingen hade han mejlat Ulf Ekman och skrivit att det här inte kommer att bli lätt.

– Om motivet är en total omdefiniering av teologin blir det en helt annan sak för oss som evangelisk församling att relatera till. Säger man att något är rätt, sant och fullkomligt så säger man ju samtidigt att något annat inte är lika rätt, sant och fullkomligt.

På filmen från gudstjänsten ser man hur Joakim Lundqvist går upp på scenen och kramar om sin företrädare efter tillkännagivandet. Han ställer sig sedan i talarstolen och inleder med att säga att han har fullt förtroende för att Ulf och Birgitta följer Guds ledning och att han välsignar dem från djupet av sitt hjärta.

– Den söndagen ville vi välsigna dem och tro Gud om att han hade en plan för detta. Men det blev väldigt komplext, just utifrån att motivationen visade sig vara ett byte av övertygelse. Ulf hade ju definierat Livets ords teologi med sina böcker.

Under söndagens gudstjänst den 9 mars 2014 berättade Ulf Ekman att han och hustrun Birgitta lämnar Livets ord för att konvertera till Katolska kyrkan. På bilden: Pastor Joakim Lundqvist kramar om Ulf Ekman.

Blev huvudpastor efter Ulf Ekman

Joakim Lundqvist sitter i sitt hem i Baton Rouge, Louisiana, i södra USA. Här bor han tillsammans med sin fru Maria, utsända av församlingen i Uppsala som han 2013 till 2021 var huvudpastor för. När han klev in i den rollen gjorde han det efter att grundaren Ulf Ekman lett församlingen i 30 år. Nio månader efter installationen kom Ulf och Birgittas omvälvande besked.

– Ulf var ju min andlige far vilket gjorde det extra komplext för min egen del när han meddelade att de skulle konvertera. Hur skulle jag hantera min tacksamhet till honom kontra lojaliteten mot den församling jag var pastor för och som kände mycket sorg och förvirring.

Sorg och förvirring är ord som återkommer när Joakim Lundqvist ska beskriva församlingens känslor efter konverteringsbeskedet. Han jämför det med en familjesituation när ett par separerar.

– Församlingen kände sig som barn i en skilsmässa. Då är det inte så mycket anledningarna till skilsmässan som är det viktiga utan det faktum att det sker en separation. Och att den ena föräldern lämnar full av uttryckt glädje och inspiration för livet som ligger framför.

Dagen 20140311. Livets ord-pastorn Ulf Ekman konverterar till Katolska kyrkan. Faksimil.

För att ge församlingsmedlemmarna möjlighet till samtal och bön fanns Joakim Lundqvist och hela pastorsteamet på plats i kyrkan varje kväll, flera veckor i rad efter tillkännagivandet. Joakim gjorde sig dessutom tillgänglig på Facebook och i mejlkorgen strömmade frågor och reaktioner in.

När Dagen nyligen intervjuade Ulf och Birgitta Ekman berättade de att de upplevde en stor tystnad från kollegor och vänner efter tillkännagivandet. Vad tänker du om det?

– Jag är naturligtvis ledsen att upplevelsen blev så, men har samtidigt svårt för den verklighetsbeskrivningen. Vi pastorer jobbade 14–16 timmar om dagen, det var en närmast omänsklig arbetsbörda. Så det handlade inte om någon personlig markering mot Ulf och Birgitta, utan om att vårt huvudansvar som pastorer var för fåren, för församlingen. Jag hade önskat en större förståelse från deras sida för den verklighet vi befann oss i.

Ulf Ekman har också, i en annan intervju med Dagen, uttryckt att han kan förstå det perspektivet. Att han kan se att församlingsledningen behövde fokusera på att själavårda församlingsmedlemmarna och ”då orkade de inte med relationen med oss”.

Önskar att de hade agerat annorlunda

Joakim Lundqvist har redan i tidigare intervjuer berättat att han önskar att Ulf och Birgitta Ekman hade agerat annorlunda kring konversionen. Han tror att det hade underlättat för församlingen om paret hade försvunnit under radarn och gjort sin resa i skuggan. Att de inte hade suttit i tv-soffor, gjort intervjuer och skrivit en bok om sin glädje över att ha konverterat till Katolska kyrkan.

– Det är helt klart att man måste ha rätt att byta övertygelse och följa Guds upplevda ledning, även som ledare. Men man kan också göra detta på väldigt många olika sätt. Det jag hade önskat är att det här steget hade tagits med mer hänsyn till den rörelse de hade startat och de människor som följt dem under så lång tid. Det hade hjälpt om deras konversion inte hade varit så missionerande.

Han beskriver hur många i församlingen upplevde att de i Ulf och Birgittas ögon nu var andra klassens kristna.

– Jag vet att Ulf och Birgitta älskar Livets ord och människorna där och aldrig skulle uttrycka det på det sättet. Men det var ändå den verklighet som vi i pastorskollegiet mötte regelbundet under ett och ett halvt år.


Reportage Ulf Ekman.

Rent konkret, hur önskar du att de hade agerat annorlunda?

– För det första hade vi behövt prata om det här i ledningsgruppen och pastorskollegiet långt tidigare, inte bara dagar före beskedet. Jag hade också önskat en lite större självinsikt hos Ulf och Birgitta under den här processen. En ödmjuk förståelse för att det här steget orsakar mycket förvirring och sorg. Hade man känt och hört lite mer ödmjukhet och förståelse från dem så tror jag att det hade kunnat mjuka upp mycket och gjort relationen lättare att hantera.

Han är samtidigt medveten om att det fanns människor som uttryckte saker som det inte finns försvar för.

– Det fanns människor som visade väldigt dålig attityd och sa alla möjliga saker till och om Ulf och Birgitta. Det kommer jag aldrig någonsin backa upp.

Joakim Lundqvist beskriver Ulf och Birgitta Ekmans konversion som ett trauma för församlingen. Och bara ett halvår senare hamnade Livets ord i allmänhetens blickfång av en helt annan anledning. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att den tidigare styrelsen i församlingen hade beviljat sig själva förmånliga pensionsavtal. Det dröjde sedan inte länge innan det framkom att Livets ords andrepastor, Robert Ekh, lämnat sin hustru och familj för en annan kvinna.

– Var och en av de här sakerna i sig hade varit nog för att splittra en församling. Det ledde ju också till ett väldigt knäck i förtroendet för ledarskap generellt. Så vi pastorer var otroligt slitna men fann också ny kraft när vi låg på golvet tillsammans och ropade till Gud.

Joakim Lundqvist, pastor.

”Grät som ett barn”

Han berättar om när han en natt kom hem efter en lång arbetsdag, uppfylld av känslan av otillräcklighet. Han var så trött att han inte ens orkade tända lampan och tänkte för första gången att det inte kommer att gå, att Livets ord inte kommer att klara detta. Han ringde då upp sin mentor i USA och berättade ofiltrerat allt han tänkte och kände.

– Han lyssnade på allt jag sa och började sedan be för mig. Ju längre han bad desto mer fylldes köket av den Helige Andes närvaro och till sist så föll jag till marken. Med telefonen tryckt mot mitt öra grät jag som ett barn medan han bad för mig i två timmar. Den natten kom hoppet tillbaka och jag visste i mitt hjärta att Gud skulle ta oss igenom det här.

Det blev också Joakim Lundqvists upplevelse de kommande åren, att församlingen tog sig vidare. Bland annat genom en stor teologisk bearbetning och en större förändringsprocess.

– Vi insåg att Livets ords tidigare hade haft en struktur som var för personcentrerad och nu lade vi in ett starkare kollegialt element. Vi definierade också vår kultur, hur vi är mot varandra. Den här förändringsprocessen ledde bland annat fram till den förlåtelsebön som jag ledde i en gudstjänst ett år senare.

Hur ser din relation till Ulf och Birgitta Ekman ut i dag?

– Jag önskar Ulf och Birgitta allt gott och all välsignelse. Jag har inga som helst tvivel kring deras ärliga önskan om allt det bästa för Livets ord. Det känns bara roligt att springa in i dem på Uppsalas gator och prata en liten stund, och att ha dem med på Livets ords 40-årsjubileum förra året. Det som har varit ligger bakom oss och jag känner att vi är på en bra plats i vår relation.

---

Fakta: Ulf och Birgitta Ekmans konversion

  • I en söndagsgudstjänst den 9 mars 2014 meddelade Ulf Ekman att han och Birgitta kommer att konvertera till Katolska kyrkan.
  • Händelsen blev omskriven och beskrevs av kyrkohistorikern Joel Halldorf som världsunik.
  • Paret skrev tillsammans boken ”Den stora upptäckten” där de berättar om sin resa fram till beslutet att konvertera.

---

Fler artiklar för dig