Nyheter

Joachim Berner: Vi borde skapa ett andligt folkhem

Hittade hem i Katarina kyrka efter sin krasch

Den förre toppjournalisten Joachim Berner fann en kristen tro efter att han kraschat mitt i livet. Nu ger han sin syn på framtidens kyrka.
“Vi som samhälle har ett behov av ett andligt folkhem”, skriver han i en artikel i DN.

Joachim Berner var under många år en framgångsrik journalist som blev chefredaktör för både Dagens Nyheter och Expressen. I början av 2000-talet var han också nära att bli vd för Sveriges Radio – men då vände lyckan. Först blev han fälld för förtal efter en uppmärksammad löpsedel om Gudrun Schyman. Därefter anklagades han för att ha varit för flirtig mot en medarbetare. Toppjobbet gick om intet, och Joachim Berner kraschade, som han tidigare har berättat om i Dagen.

Det ledde till att han fann en kristen tro. I en text i DN skriver Berner om sin väg in i kyrkan – och hur han vill att kyrkan ska fungera framöver.

“Min känsla efter många år som redaktör för stora liberala tidningar, och med storasystrar uppvuxna i 68-rörelsens vågsvall, var att vara troende är detsamma som att vara lätt imbecill. Men i kyrkliga sammanhang mötte jag, mer än tidigare i mitt liv, reflekterande medmänniskor som var öppna för svåra existentiella och andliga samtal”, skriver Berner.

“Vi ses på söndag”

Han anser att kyrkan måste ha korset i centrum och “välja kvalitet framför kvantitet”:

“Målet är inte att fylla kyrkorna alla dagar året runt med vad som helst. Kyrkan finns till för meningsfulla möten, trosutövande och andlig gemenskap. (En församling i min närhet hade nyligen en Disneykväll. Kyrkan var full. Full med Musse Pigg-öron)”, skriver han.

Kyrkan som han till slut fann sig till rätta i var Katarina kyrka på Södermalm. Det är också till Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus som Berner riktar sig när han lägger fram sitt förslag – ett “andligt folkhem”.

“Vår inkluderande ärkebiskop Martin Modéus talar om en folkkyrka. Min övertygelse är också att många med mig längtar efter en öppen, solidarisk kyrka dit vi alla är välkomna i ögonhöjd. Varför inte ett andligt folkhem? Vi ses på söndag”, avslutar Berner.

---

Fakta: Joachim Berner

  • Född 1962 i Göteborg och uppvuxen i samma stad.
  • Började sin journalistbana på SR Värmland innan han så småningom hamnade i Stockholm som chefredaktör på flera stora tidningar.
  • Under de senaste åren har han släppt flera böcker, som en självbiografi och en bok om att åldras.

---

Fler artiklar för dig