Nyheter

Påven samlade världens komikerelit i Vatikanen

Conan O’Brien: Att bjuda in oss är alltid en dålig idé

Whoopi Goldberg, Jimmy Fallon, Chris Rock, Stephen Colbert och Conan O’Brien. Listan över världskända komiker som besökte Vatikanen i förra veckan var lång.
– Ni enar människor, för skratt smittar, sa påven till den församlade skaran.

Påven var på gott humör när han tog emot de 107 komikerna från 15 länder och avslutade sitt tal med glimten i ögat.

– Var snälla och be för mig, med ett leende, och inte emot mig.

Dessförinnan hade han slagit fast att det är okej att ”skratta åt Gud” på samma sätt som vi ”leker och skämtar med människor vi älskar”, skriver CNN.com. Han lyfte också fram att komikerna har en viktig uppgift i dagens värld.

– I tider med så mycket dystra nyheter och alla svåra situationer vi har att hantera – både i samhället och i det personliga livet – har ni makten att sprida frid och leenden.

Vatikanens mål med den ovanliga samlingen var att understryka hur ”komedikonsten kan bidra till en mer empatisk och stödjande värld”, skriver CNN.com. Träffen med komikerna genomfördes samtidigt som G7-länderna möttes i Italiens södra delar, ett möte som påven senare besökte.

Tacksamhet och glädje

Flera av komikerna uttryckte tacksamhet och glädje över att ha blivit inbjudna och fått möta Katolska kyrkans främsta företrädare.

– Det var fantastiskt, han var väldigt kärleksfull och det gjorde mig glad, sa Whoopi Goldberg till BBC.

– Att vara i det rummet tillsammans med komiker, varav vissa har varit goda vänner under många år, var ganska märkligt. Alla undrade hur det här hände och när ska de kasta ut oss, sa Stephen Colbert.

Julia Louis Dreyfus – känd för sin roll i serien Seinfeld – tyckte att påven var fantastiskt med sitt vänliga leende, skriver Vatican news, medan Conan O´Brien skämtsamt sa att samlingen egentligen inte var någon bra idé.

– De har släppt in komiker, vilket alltid är en dålig idé, alltid, sa han till Vatican news.

Samlingen avslutades med att påven hälsade på var och en av komikerna. Enligt CNN.com delade påven skämt och skratt med flera av dem.

---

Fakta: Komiker mötte påven

  • 107 komiker från 15 länder besökte Vatikanen och påven den 14 juni.
  • Påven höll ett tal där han uppmärksammade betydelsen av humor i världen.
  • Efter talet hälsade påven på samtliga besökare.

---

Fler artiklar för dig