Nyheter

Pelle Hörnmark: Jag har inte gjort allt rätt

Pingstföreståndaren fick frågor om situationen inom Pingst FFS

Pelle Hörnmark fick hoppa in som föreståndare för Pingst FFS när Daniel Alm avgick. På Nyhemsveckan berättade han om månaderna som gått sedan dess.
– Pingströrelsen har bestått provet i en svår tid, säger han.

Precis som förra året intervjuade Dagens chefredaktör Felicia Ferreira pingströrelsens ledare på scenen under Nyhemsveckan. Då var det Daniel Alm, den här gången hette han Pelle Hörnmark. En stor del av samtalet kretsade förstås kring just detta – faktumet att Hörnmark tog över när Daniel Alm avgick i oktober efter anklagelser om olämpliga relationer. När Pelle Hörnmark beskriver tiden som föreståndare, först som tillförordnad i oktober och sedan i maj som ordinarie för två år framöver, använder han ordet “omtumlande”.

– Det har varit spännande på både ett bra och dåligt sätt. Men framför allt känns det meningsfullt, säger han.

– Sedan är man ju förstås ledsen.

Han menar att det har funnits ett problem i att all information om händelsen inte har kunnat kommunicerats utåt.

– Att tycka folk gör fel när man har lite information är väldigt lätt. Men de människor som behövt fatta beslut om detta har haft mycket information. Alla har vi nog sagt en och annan sak vi borde ha haft osagt om detta. Den självreflektionen är viktig. Jag har inte gjort allt rätt, konstaterar han.

Publiken i hallen under Nyhemsveckan 2024. Pelle Hörnmark och Felicia Ferreira på scen.

När han beskriver de senaste månaderna pratar han om ett lagarbete.

– Det finns många människor runt den här situationen och de kommer in från olika håll, men alla har rört vid den här situationen med en ömhet, det tycker jag är imponerande. Jag tycker att pingströrelsen i hög grad har bestått provet i en svår tid.

Visselblåsarfunktion kan skapas

Efter händelsen med Daniel Alm har röster höjts om att det borde införas en visselblåsarfunktion inom Pingst FFS som ska underlätta för den som vill rapportera om missförhållanden.

– Allt som ger trygghet är bra och en visselblåsarfunktion kan vara viktig, men minst lika viktigt är att fundera på kulturen. Om det finns något hos oss som gör att människor inte vågar berätta, säger han, och utvecklar:

– Pingströrelsen är mycket entreprenörskap, att det är framåt, och det älskar jag. Men med det förhållningssättet kan det också uppstå en viss fartblindhet. Vi behöver säkerställa att folk inte ramlar av.

Möte under Nyhemsveckan

---

Fakta: Pelle Hörnmark

  • 61-årig pingstpastor och missionär som tidigare har varit nationell föreståndare för Pingst FFS (2008–2016) och därefter ledare för pingströrelsens nätverk i Europa.
  • Också pastor och föreståndare för Ulriksbergskyrkan i Växjö.
  • Valdes till pingsrörelsens föreståndare i två år framöver på rådslaget i maj 2024.

---

Fler artiklar för dig