Nyheter

Påvekritiker anklagas för att försöka splittra Katolska kyrkan

Tidigare toppdiplomaten och prästen måste inställa sig hos Vatikanen för att förklara sina uttalanden

Prästen Carlo Maria Viganó vägrar att acceptera Franciskus som påve och har kallat Andra Vatikankonciliet för en “cancer”. Nu anklagas han av Vatikanen för att splittra kyrkan.
“Jag betraktar anklagelserna mot mig som en ära”, skriver Viganó på X.

Under många år var den katolske prästen Carlo Maria Viganò en högt uppsatt diplomat, bland annat som Vatikanstatens representant i USA. Sedan han pensionerades har han mest gjort sig känd som en av påve Franciskus allra skarpaste kritiker. Viganó, som brukar kallas ultra-konservativ, erkänner inte Franciskus som påve och kallar honom därför vid födelsenamnet Jorge Mario Bergoglio.

Nu har Viganó blivit uppkallad till Vatikanstaten för vad han kallar en “utomrättslig straffrättegång”. I ett inlägg på sin hemsida skriver Viganó att han är anklagad för att splittra Katolska kyrkan genom att ifrågasätta påvens legitimitet samt att framföra skarp kritik av Andra Vatikankonciliet.

“Jag betraktar anklagelserna mot mig som en ära. Ordalydelsen i anklagelserna bekräftar bara teserna som jag har fört fram i olika forum”, skriver han.

Uttryckt stöd för Ryssland

Därefter fortsatte han med en lång utläggning med kritik mot påvens olika positioner, som stöd till papperslösa migranter och välsignandet av samkönade par.

Konflikten med påve Franciskus inleddes redan för några år sedan när Viganó kritiserade påven för att ha sopat anklagelser om sextrakasserier mot kardinalen Theodore McCarrick under mattan. McCarrick blev senare avkragad, men tvisten mellan Franciskus och Viganó har fortsatt. Viganó har sedan dess fått mycket kritik för olika uttalanden, som att han uttryckt stöd till Ryssland efter invasionen av Ukraina.

---

Fakta: Carlo Maria Viganò

  • Föddes 1941 i norra Italien och prästvigdes 1968.
  • Han gick i pension 2016.
  • Han beskrivs som mycket konservativ.

---

Fler artiklar för dig