Nyheter

Här försvarar Göteborgspolitikern bojkott av Israel inför muslimsk storpublik

“Jag inte är utrikesminister eller diplomat, men vet ni vad, i dag bryr jag mig inte”

Göteborgs rödgröna styre har antagit ett kontroversiellt beslut att bojkotta israeliska varor. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) fick starka applåder då han berättade om beslutet när han besökte den muslimska eidbönen i Slottsskogen.
– Cyniskt och osmakligt, menar Elisabet Lann (KD).

För andra året i rad arrangerade muslimska församlingar i Göteborg massbön i Slottsskogen i samband med högtiden eid al-adha, dit uppskattningsvis 15 000 deltagare samlats.

På plats fanns också kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), som leder det rödgröna styret i staden. När han fick hålla tal inför de tusentals församlade muslimerna valde han att lyfta fram situationen i Gaza.

– Jag kan inte står här i Slottsskogen inför alla er utan att säga något om det som upptar mitt sinne, det som upptar era sinnen och det som är hela världens sorg, sa Jonas Attenius under sitt tal, vilket fångats på film av 365TV Göteborg.

”Bryr mig inte”

Sedan började han berätta om Palestinas barn, mammor och pappor, om de tiotusentals civila som ska ha dödats av Israel sedan oktober förra året. Noterbart är att Jonas Attenius valde att inte omnämna Hamas terrorattentat i detta sammanhang.

– Jag vet att konflikten har långa rötter, att man måste vara försiktig med orden, att jag inte är utrikesminister eller diplomat. Men vet ni vad, i dag bryr jag mig inte, fortsatte Jonas Attenius.

Bojkott av Israel

Sedan tog han upp det kontroversiella beslut som fattats nyligen av det rödgröna styret i Göteborg och som har en direkt koppling till den pågående konflikten mellan israeler och palestinier.

– Här i Göteborg vägrar vi att vara tysta, så sent som i torsdags klubbade mitt styre igenom ett förslag som innebär att vi ska pausa inköp från bland annat Israel och bojkotta de israeliska bosättningarna, sa Jonas Attenius.

Beskedet möttes av varma applåder från åhörarna.

– Era skattepengar ska aldrig gå till att stötta illegala ockupationer och Göteborg vägrar att vara tyst inför det som sker, sa han sedan i ytterligare en pik mot Israel.

Kritiserar framträdandet

Jonas Attenius agerande vid den muslimska högtiden får nu kritik. Elisabet Lann (KD) representerar oppositionen i Göteborgs stad och säger till Dagen att hon först och främst är kritisk mot att Göteborg tagit beslutet att bojkotta Israel.

– Det är utrikespolitik och det är något som en kommun enligt lag inte har rätt att driva, säger hon.

– Samma vecka som beslutet fattas står sedan kommunstyrelsen ordförande och skryter om det inför 15 000 personer varav många har rötter i Mellanöstern, då förstår man lite mer motiven bakom. Att han som politiker använder en religiös högtid för att vinna politiska poänger, det är cyniskt och osmakligt.

Olämpligt agerande

Elisabet Lann säger vidare att hon inte har något emot att man som politiker talar på en religiös högtid, det kan finnas ett viktigt värde att som politiker på olika sätt möta stadens olika religiösa grupper.

– Men i det här läget representerar han Göteborg. Att då ta tillfället i akt och politisera det här mötet och lyfta den mest infekterade konflikten i världen, det är olämpligt och ohederligt.

Elisabet Lann lägger till att det just nu finns stora problem med antisemitism i Göteborg, och det är något som eskalerat den senaste tiden, vilket man också bör ha i åtanke när man agerar på det här viset.

Mer kritik

Även Martin Wannholt från det lokala partiet Demokraterna har kritiserat Jonas Attenius deltagande vid den muslimska högtiden, och uttryckt sig med att han som kommunens högsta politiska företrädare ”förnedrat vår stad”. Den huvudsakliga kritiken i det här fallet handlade om att Jonas Attenius ska ha legitimerat könssegretation, då män och kvinnor hålls åtskilda vid muslimska bönestunder.

---

Fakta: Göteborgs styre

  • Göteborgs stad styrs i dag av en rödgrön koalition som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
  • Samarbetet har även möjliggjorts av Centerpartiet, som har en vågmästarroll.
  • Nyligen klubbades det igenom ett beslut att bojkotta varor från Israel, Marocko och Ryssland, där fokus hamnat på Israel.

---

Fler artiklar för dig