Nyheter

Nyhemsbesökarna om Piensohos nya uppdrag: Vi litar på att Anden leder

Dagen har pratat med pingstvänner på Nyhemsveckan om Filadelfiapastorns byte till Equmeniakyrkan

Mellan tallarna på Nyhemsveckan är en av ”snackisarna” att Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfia Stockholm, ser ut att vara på väg till Equmeniakyrkan för att bli biträdande kyrkoledare. Dagen har lyssnat in några reaktioner från både fotfolk och ledning i pingströrelsen.

NYHEM. Konferensområdet rymmer bibelundervisning, intensiva kvällsmöten, seminarier med mera. Men mellan det officiella programmet finns också gott om tid för återseenden, samtal och surr bland de 15 000–20 000 personer som beräknas passera fram till midsommarhelgens avslutning.

Niklas Piensoho har varit pastor i landet största pingstkyrka i 18 år. När det för någon vecka sedan blev känt att han är på väg in i nya uppdrag väckte nyheten rejält med känslor i frikyrklighetens två största samfund. Detta även fast Piensoho en längre tid har förekommit i spekulationerna som den ”hemliga kandidaten” i Equmeniakyrkans kyrkoledarval.

”Guds rike det viktiga”

Pingströrelsens föreståndare Pelle Hörnmark säger så här om Piensohos framtid och vad det betyder för Pingst, när han är på väg över konferensområdet i Nyhem:

– För mig är Sverige, världen och Guds rike det viktiga. Jag tror att det här blir bra för Equmeniakyrkan, bra för Niklas – och lite sämre för Pingst. Men det kommer att gå bra. Vi litar på att Anden leder, och då blir det bra.

– Sedan försvinner inte Niklas Piensoho. Vi betraktar honom som missionär utsänd från pingströrelsen, säger Pelle Hörnmark och signalerar glimten i ögonen.

– Det klart att det blir en utmanade tid för Filadelfia. Samtidigt är det spännande tider när förändringar händer. Jag är övertygad om att Gud har något i sitt förråd för den här tiden, även om jag inte ser det just nu. Det kommer att bli jättebra.

2024. Porträtt.

Har visat värme

Pelle Hörnmark säger att han framför allt har uppskattat Niklas Piensoho för hans broderlighet.

– Han har varit väldigt uppmuntrande. Han har utmanat oss en del, men framför allt har han bidragit med väldigt mycket. Han har varit med, tjänat och inte dragit sig undan. Hans broderlighet och värme har betytt mycket.

Det väckte uppseende när Niklas Piensoho en gång i tiden hämtades från Svenska missionskyrkan för att bli föreståndare i Filadelfia i Stockholm. Men i dag är det inte ovanligt att pastorer går mellan samfunden.

– Det går inte längre att gissa sig till vad som är på insidan av en församling för att man läser vad det står på utsidan. Det är verkligheten vi lever i. Det kommer vara andra saker som knyter oss samman, säger Pelle Hörnmark.

Följt Piensoho på webben

Siv Bäck från Jönköping, tidigare Rwandamissionär, har läst i Dagen om saken. Hon har lyssnat på Niklas Piensohos predikningar från Filadelfia i Stockholm på webben med jämna mellanrum.

– Vi får välsigna honom i den nya uppgiften, det kan säkert vara rätt. Han kommer ju från Missionsförbundet från början. Det var mer konstigt när han kom därifrån till Pingst.

Nyhemsveckan. 2024

– Sedan är det ett stort böneämne vem som ska bli föreståndare i Filadelfia efter honom. Det tänker jag mycket på. Det är ju en av de viktigaste posterna – i vår huvudstad och i vår största församling, säger Siv Bäck.

Flera Dagen möter under Nyhemsveckan är ändå förvånade över att Niklas Piensoho vill gå in på posten som biträdande, när han inte föreslås till den främsta kyrkoledarposten, dit Karin Wiborn är föreslagen. Ett par personer hade också trott att Equmeniakyrkan skulle välja en yngre ledare hop med Wiborn.

Sofie Hammarbäck från Tenhult sitter på en bänk intill lekplatsen på Nyhemsområdet. Hon tycker att Niklas Piensohos samfunds- och uppgiftsbyte är ganska odramatiskt. Även hon brukar lyssna till hans predikningar på nätet.

Nyhemsveckan 2024

– Jag tror att han har gjort ett bra jobb i Filadelfiakyrkan, absolut. Men jag tror att han kommer fortsätta göra ett bra jobb även i Equmeniakyrkan. Han kommer ju därifrån från början, så det är inte så konstigt. Vi har fått låna honom ett tag i Pingst.

– Det är bara berikande att man i dag kan gå mellan samfunden, säger Sofie Hammarbäck.

---

Fakta: Husvagnar på Nyhemskonferensen

  • Några få platser finns kvar på campingen på Nyhemsområdet, rapporterade konferensledningen på onsdagseftermiddagen.
  • Uthyrda fanns då: 756 enheter på campingen (husvagnar, husbilar med mera), 65 rum och 27 bäddar. Alltså totalt 848 enheter.

---

Fler artiklar för dig