Nyheter

Ulrik Josefsson: Kyrkan måste vara politisk

Dagenseminarium på Nyhemsveckan: Vad innebär det att vara evangelikal?

Teologen och ALT-rektorn Ulrik Josefsson provocerade kring vad det innebär att vara evangelikal – och om Donald Trump har monopol på begreppet.
– Den kyrka som inte vill eller vågar vara politisk borde fundera över sitt existensberättigande, sa han under ett Dagensamtal.

NYHEM. I år det 50 år sedan den så kallade Lausannedeklarationen kom till. Den betraktas som ett internationellt grunddokument för kristna som kallar sig evangelikala.

Ulrik Josefsson och Victoria Runegrund, ungdomspastor i Lidköping pingst var i samtalet med Dagens vd och chefredaktör Felicia Ferreira överens om att innehållet i Lausanneformuleringarna fortfarande är mycket bra och uppfattar det som ett missionsdokument.

Men de konstaterade att Donald Trump och mediebilden av högerkristna i USA i mycket har förstört begreppet evangelikal och gör att det är svårt att använda utan ordentliga förklaringar.

Svårt med etiketter

Över huvud taget är det svårt med beskrivningar som både evangelikala och pentekostala kristna, konstaterade de.

– Etiketter är inte det viktiga, men omvändelsekristendomen som den här typen av kristna gestaltar är väldigt betydelsefull. Här finns en kraft som förvandlar människors liv och leder till att samhällen och strukturer också förvandlas. Vi ser det i stora delar av världen, sa Ulrik Josefsson.

Kristen – det räcker för unga

Victoria Runegrund konstaterade att ungdomar som hon möter inte alls relaterar till den här typen av begrepp.

– Jag hoppas att mina ungdomar tänker att de är kristna ungefär. Det är stort nog. Möjligtvis är de på nivån att de kan fundera över om de är frikyrkliga.

Seminariebilder. 2024.

Lausannedeklarationen har betydelse för både Pingst, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen, liksom för tidningen Dagen. Grundbultar i deklarationen är: Jesus, omvändelse, Bibeln som Guds ord och mission. Liksom att kyrkan ska ta plats och visa engagemang i samhällsfrågor, och att tron uttrycker ett helt nytt sätt att leva.

Stolthet när kyrkan hjälper

Victoria Runegrund berättade att om lovsång och häftiga talare var viktigt för att dra henne till kyrkan när hon var yngre, så är det i dag samhällsengagemanget som lockar unga kristna.

– ”Vet du att vi hjälper 200 personer med mat varje vecka i vår kyrka!” Sådant gör mina 15-åringar i kyrkan stolta.

Ulrik Josefsson lyfte fram att kyrkan måste vara politisk för att ha ett existensberättigande.

Seminariebilder. 2024.

Anden ledde till torget

– Det var det som hände på pingstdagen i Apostlagärningarna. Lärjungarna satt och tryckte där inne, och så kom Anden. Då gick de ut på torget och sa saker som förvandlade människors liv och började bygga en ny typ av samhälle. Detta är att vara politisk. Kyrkan måste vara politisk!

– Men jag tror inte att vi ska partipolitisera evangeliet, sa Ulrik Josefsson.

Går det att återta begreppet evangelikal från mediebildens kidnappning? Medan en del tvekar, var Ulrik Josefsson och Dagens Felicia Ferreira inne på att det kan vara värt ett försök.

Fler artiklar för dig