Besvikelsen var stor inom Kristna regnbågsrörelsen när Evangeliska frikyrkan drog tillbaka erbjudandet om att den skulle få medverka som utställare på Torp. Men de medlemmar som besökte sommarkonferensen på onsdagen sa att de bemötts med värme och nyfikenhet.
– Många är glada att se oss här, säger Birger Klevestedt, ordförande i Kristna regnbågsrörelsen i Mälardalen.
TORP. Ett kortvarigt ösregn har övergått i gassande sol på onsdagseftermiddagen, när några medlemmar och vänner till Kristna regnbågsrörelsen bänkar sig för en fika utanför Café Sion. Det är mitt i konferensveckan på Torp, och ett stillsamt vimmel av människor som går mellan tälten och Stallet, där många av utställarna håller hus.
Torp är välbekant för de flesta kring bordet, och åtminstone två personer har en bakgrund i Evangeliska frikyrkan, och har varit mycket på Torp genom åren.
Birger Klevestedt, ordförande i Kristna regnbågsrörelsen-EKHO Mälardalen är en av dem, och hejar på folk till höger och vänster.
– Jag har haft många fina och goda samtal, och många har kommit fram spontant och velat prata, säger han till Dagen.
– Till och med ett gäng från södra Sverige, där vi hade samma grundsyn på människovärdet även om de hade en mer konservativ teologisk hållning.
”Vill att alla ska få vara med”
Med vid bordet sitter också Lasse Vallmoss, pastor och föreståndare i Kumla Equmeniaförsamling.
Han finner snabbt orden när en grupp ungdomar kommer fram och frågar vilka som sitter där runt bordet, med väskor och tröjor i regnbågsfärgerna.
– Vi kommer från Kristna regnbågsrörelsen. Vi vill att alla ska få vara med i kyrkan, oavsett vem de älskar, och att hbtq-personer ska kunna vigas i kyrkan, säger han, och får några artiga nickningar tillbaka.
Som den första öppet homosexuella frikyrkopastor som ordinerades i Sverige, 1986, ser Lasse Vallmoss de långa tidslinjerna. När en person vid bordet, som kanske är mindre bekant med sammanhanget, undrar om det inte är dags att försöka bli utställare på pingströrelsens Nyhemsvecka ler han underfundigt.
– Tja. Med tanke på att det tog oss 15 år att först få ja, och sedan nej, av EFK, så är det väl dags att börja nu.
Förhoppningar finns
Mellan raderna i samtalet runt bordet hörs en förhoppning om att EFK:s ledning ska tänka om till nästa års Torpkonferens och låta Kristna regnbågsrörelsen vara med som utställare – också för att markera mot hat och homofobi inom EFK-rörelsen.
– Men det är samtal som förs mellan förbundet och EFK, säger Birger Klevestedt.
– Just nu är vi här för att visa att vi finns och att vi vill blicka framåt tillsammans, i positiv anda.
Situationen kring Torp och Kristna regnbågsrörelsen verkar ha skapat en nyfikenhet på de hbtq-personer som finns inom frikyrkan.
“Just nu är det många som pratar om oss – ta chansen att i stället prata med oss,” skriver Kristna regnbågsrörelsens riksförbundet på sin Facebook-sida, och berättar att man öppnat telefonväkteri om kvällarna i midsommarveckan.
---
Fakta: Detta har hänt
- Tidigare i vår meddelade Evangeliska frikyrkans ledning att man för första gången skulle ha Kristna regnbågsrörelsen som utställare på Torpkonferensen.
- I maj drogs erbjudandet tillbaka, med hänvisning till alltför stora spänningar inom EFK kring synen på hbtq-frågor.
- EFK-ledningen skrev samtidigt att den fått in hat och hot i samband med beslutet att släppa in Kristna regnbågsrörelsen som utställare.
- När Kristna regnbågsrörelsen portades valde Örebro kommun att inte bekosta ferieanställningar för cirka 60 ungdomar på Torp.
- Flertalet av dessa ungdomarna sommarjobbar ändå på Torp, fast avlönade av EFK.
- EKHO/Kristna regnbågsrörelsen grundades 1976 och är en ekumenisk kristen rörelse som vill samla och stötta kristna hbtqia+ personer och verka “för att kyrkor och samhället ska vara trygga platser, för livet och för tron”. EKHO står för “Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer”. 2024 bytte man namn till Kristna regnbågsrörelsen.
---