Nyheter

Frälsningsarméns tonåringar firar midsommar på Torp

Agnes Wiberg, 13: “Man känner sig aldrig ensam i kyrkan”

Att leka, träffa vänner och lära sig mer om Jesus. Det är målbilden för Arvid Hammarberg, 14, och Agnes Wiberg, 13, som är med på Summercamp på Torp. Det är Frälsningsarméns tonårsläger, som i år förlagts till Evangeliska frikyrkans stora sommarkonferens.

TORP. Strax innan ösregnet bryter ut på onsdagen parkerar den stora bussen bredvid Frälsningsarméns tält, alldeles vid Magasinet, byggnaden som agerar både matsal och plats för barnmöten och nattmöten.

Två stora militärtält är redan resta på campingen, fem minuters promenad utmed lätt leriga vägar. Här ska 35 ungdomar och en dryg handfull ledare husera till och med söndag, och ta del av Torps digra program för tonåringar.

Arvid Hammarberg och Agnes Wiberg, som båda hör till Vasakåren i Stockholm, ser fram emot äventyret. Som ovana tältare i naturen finns dock vissa orosmoment.

– Jag är lite rädd för att tältet ska rasa in. Det är kanske lite dumt men jag kan inte låta bli att tänka på det, säger Arvid till Dagen ni vi träffas i Frälsningsarméns tält.

– Jag är väldigt rädd för kryp och för att det skulle komma in spindlar. Då skulle jag skrika så högt att det hördes ända till Kina, säger Agnes, som inte önskar en upprepning av något hon redan varit med om: att det kröp in en ödla i tältet.

Några lägerrookies är de ändå inte, utan har varit med på flera barnläger, både på Hjälmargården i Örebrotrakten, och på helgläger runt om i landet.

– Det har varit mycket lek och att lära sig om Gud på ett roligt sätt, säger Agnes om lägren hon varit på.

Agnes Wiberg, 13, och Arvid Hammarberg, 14, är på Frälsningsarméns tonårsläger Summercamp, som i år förlagts till Torp.

Vad har ni sett ni fram emot på Torp?

– Att ha kul, träffa nya personer, och lära mig mer om Gud, säger Agnes.

– Att umgås med kompisar och min storebror, som är här. Och så att lära mig lite mer om Jesus, säger Arvid.

Både Agnes och Arvid är med i Vasakåren i Stockholm och sjunger i kyrkans kör, Vasa Soul Children. På torsdagen kommer deras föräldrar till Torp för att spela under kvällsmötet, då delar av Vasa Band och Vasa Gospel står för musik och lovsång.

Att tonåringarna trivs i kyrkan och med kompisarna där står klart. När Dagen frågar om de vill säga något om sin kår till läsarna kommer svart snabbt från Agnes.

– Då tycker jag att de kan ta med sig att det alltid finns folk hos oss. Man känner sig aldrig ensam. Och så kan man lära sig om Gud på många roliga sätt.

Faktum är att hon har fått en klasskamrat att ta steget mot att bli kristen.

– Jag tog med henne till fredagshänget kyrkan och nu följer hon med på gudstjänsterna ibland också.

Från olika städer

Trettiofem ungdomar från olika kårer inom Frälsningsarmén finns alltså med på Torp, däribland tio från Vasakåren. Men här finns ungdomar också från Ystad, Södertälje, Kristinehamn, Jönköping, Nässjö, Norrköping och Göteborg.

Summercamp som koncept började 2021, och har de tidigare somrarna hållits på Ågesta folkhögskola, strax söder om Stockholm. Då hölls det samtidigt som samfundets konfirmationsläger, som nu flyttats fram några veckor, berättar Alexandra Ougleva, nationell barn- och ungdomskonsulent inom Frälsningsarmén.

– Det är så lyxigt att våra barn kan hänga på ett färdigt och fantastiskt rikt program här, och så bra för ekumeniken att de får träffa kristna ungdomar från andra kyrkor, säger hon till Dagen.

Alexandra Ougleva, nationell barn- och ungdomskonsulent på                                                            Frälsningsarmén är på Torpkonferensen med samfundets tonårsläger Summercamp.

Hennes jobb på Torp är att se till att logistiken för lägret fungerar, och att allt flyter på bra

– Sen ser jag verkligen fram emot att möta andra kristna, och att lovsjunga och tillbe tillsammans. Det är härligt att få lite påfyllnad.

---

Fakta: Frälsningsarmén på Torp

  • Ett samarbete som började förra året, med Evangeliska frikyrkans sommarkonferens.
  • I år finns Frälsningsarmén med på Torp med ett eget tält, och håller i seminarier.
  • Summercamp, Frälsningsarméns läger för 13-19-åringar, hålls på Torp onsdag-söndag.
  • På lördag kl 10:30 talar samfundsledaren Bo Jeppson, och det blir bön för strategiskt viktiga områden.

---

Fler artiklar för dig