Nyheter

Unga utmanas till missionellt liv både globalt och hemma

Nyhem ung och Simply Mobilizing lyfter behovet att dela kristna tron till de minst nådda folkgrupperna

Med hjälp från Brasilien har ett 80-tal ungdomar i veckan inspirerats att leva ett missionellt liv – i Sverige och ut över världen. Nyhem ung och Simply Mobilizing har utbildat i Bibeln, historia samt omvärlds- och kulturförståelse för att mobilisera de unga.

NYHEM. ”Guds stora berättelse” har varit temat för de fem kurstillfällena under Nyhemsveckan. Ett pass om dagen har arrangerats, där ungdomarna bland annat fått möta det unga paret Caleb och Noemi Marquez från Brasilien, som arbetar för den internationella kristna organisationen Simply Mobilizing.

Lena Bialon, 15 år, från Fagersta är en av deltagarna när Dagen är på besök i mötestältet på ungdomshänget Rutan en av eftermiddagarna.

Lena Bialon, 15 år, från Fagersta, en av deltagarna vid Simply Mobilizings utbildning under Nyhemsveckan.

– Jag känner att alla vi som brinner för Jesus borde vilja dela vidare det goda budskapet om honom till andra, säger hon.

– Hur kan man inte vilja göra det, om man älskar Jesus? Jag går hit för att lära mig hur jag gör det, och lära mig olika strategier och diskutera med andra ungdomar hur de tänker kring saken.

Kulturförståelse diskuteras

Den här eftermiddagen handlar om kulturförståelse. Deltagarna får i mindre grupper samtala kring olika beteenden som finns beskrivna på utdelade små lappar. Vad anser de är acceptabelt och vad är det inte? Varför tycker de som de tycker, lyder uppgiften.

Mika Kosonen undervisar vid Simply Mobilizings kurs under Nyhemsveckan.

Sedan några år tillbaka är Simply Mobilizing etablerad även i Sverige. Så här långt samarbetar man främst med pingstförsamlingarna i landet, och några EFK-församlingar, berättar Sverigeledaren Mika Kosonen, missionär från Borås pingst, som också ansvarar för Europaarbetet inom organisationen.

– I Sverige är det 600 människor som har gjort våra kurser i olika församlingar, och som vi har fått inspirera, utbilda och utmana till ett liv i mission, säger han.

De minst nådda i fokus

Avsikten är framför allt om att få syn på de minst nådda folkgrupperna i världen när det handlar om kristen tro.

2024.

– På grund av globalisering och migrationskrisen har vi många onådda folk också i våra egna nationer. Vi kan nå även dem!

– I Sverige lyfter vi fram 110 000 somalier som finns här, men där bara 70–80 är troende kristna. Vi kan också nå tusentals hazarer som kom från Afghanistan under flyktingkrisen, säger Mika Kosonen.

Kristna kyrkan är global

Caleb och Noemi Marquez från Brasilien har de senaste två åren bland annat besökt Filippinerna, Mexiko, Finland, Spanien och nu Sverige för att försöka ge energi till unga och församlingar att arbeta med mission på olika sätt.

De påminner om hur svenska missionärer för över 100 år sedan kom till deras hemland och lade grunden till den stora pingströrelse som finns i Brasilien i dag.

2024.

– Kyrkan och evangeliet är en global sak. För alla, överallt, oberoende av kultur och andra skillnader. Vi behöver mobilisera överallt: unga, äldre, barn. Mission är inte bara för särskilt heliga, utan för oss alla, säger Noemi Marquez.

Missionär i skolklassen

15-åriga Lena Bialon tycker det är häftigt med besöket från Brasilien.

– I kursen har vi diskuterat och kommit fram att det går att bli missionär i sin klass och visa på Jesus där. Du behöver inte alltid säga så mycket, utan kan visa med ditt liv att du tror på honom.

– Till slut kommer du att få frågor, och då kan du svara och berätta om Jesus, säger hon.


Fler artiklar för dig