Nyheter

Hjärtan från Gud blir konst på Nyhemsveckan

Åtta konstnärer ställer ut textil, måleri, träskulpturer och fotografier

Ett hjärta i gröten, på syltkakan, format av en dammtuss eller ett hjärta med strykjärnssladden. Nyhemsveckans tema ”Brinnande hjärtan” har gått igen i konsthallen på konferensen – även om det inte var en tanke från början.

NYHEM. Anette Tidefors från Falkenberg är en av åtta konstnärer som i veckan ställer ut på Nyhemskonferensen utanför Jönköping. 80 tavlor med fotografier på hjärtan visas. Hjärtana har dykt upp på de mest oväntade ställen i hennes vardag, i precis rätt tid, under en tioårsperiod.

– Under en tid då det var tungt i livet började jag se hjärtan. De kom till mig när vi var ute och promenerade och vid andra tillfällen. Det var som hälsningar från Gud. Jag började samla på dem, och de har lyft livet igen, säger Anette Tidefors, som finns i Tullbrokyrkan i Falkenberg.

2024.

På en apas rumpa

”Hjärtliga hälsningar” kallas fotoutställningen med ett 80-tal canvastavlor, med små texter och anekdoter intill. Hjärtformer dök upp på jordgubbar, i en ros, i en gurkburk och lite skämtsamt på en apas rumpa. Hon talar om “hjärtan från Gud”.

Karin Hedberg, som är medlem i pingstkyrkan i Kinna, är textilkonstnär och håller ihop utställningen i Nyhem. Träskulpturer och målningar av olika slag visas också.

2024.

Tomas Ivarsson, grafiker och bildkonstnär, från Lekeryd målar exempelvis nonfigurativa bilder, och har bland annat samlat dem i boken och utställningen ”Uppståndelse”.

– Gud är skaparen, och vi är Hans avbild, säger Karin Hedberg. Därför är det väldigt grundläggande för oss människor att skapa och vara kreativa. Vi konstnärer här vill ära Gud med de gåvor vi har fått.

2024.

Kreativ verkstad

En kreativ verkstad i Nyhemsveckans mattält inbjöd alla som ville prova på till att kladda med färg och göra grafiska blad. Karin Hedberg säger att det för henne är en mission att uppmuntra människor att vara kreativa. De ska dra i gång en konstskola hemma i församlingen till hösten, med träffar varannan vecka.

2024.

Annette Tidefors är i grunden fritidspedagog och numera pensionär. Hon kallar ”Hjärtliga hälsningar” för en evangelisationsutställning. Hennes erfarenhet är att den kan väcka till samtal om tavlor, hjärtan tro och Gud. Till hösten ska utställningen bland annat visas i Habo pingstkyrka.

Fler artiklar för dig