Nyheter

De tio budorden blir obligatoriska i skolor

Debatten har blossat upp i USA efter ett politiskt beslut där skolor måste ha tio Guds bud på väggen

Den amerikanska delstaten Louisiana har beslutat att tio Guds bud ska finnas fullt synliga i varje klassrum. Men lagen kommer att utmanas i domstol, då den anses bryta mot religionsfriheten.

Från om med nästa år måste alla skolor och förskolor i den amerikanska delstaten Louisiana se till att tio Guds bud, återhämtade från Bibeln, ska finnas fullt synliga i varje klassrum. Den republikanske guvernören Jeff Landry skrev nyligen under beslutet inom ramen för en större utbildningsreform.

– Om du vill visa respekt för lag och ordning, då måste du börja från början, med de budord som blev givna till Moses. Han fick budorden direkt från Gud, sa han precis innan han satte sin signatur på lagstiftningen.

Flera kan följa

Själva lagtexten har tagits fram av Dodie Horton.

– När jag själv gick i skolan fanns budorden alltid där på väggen. Jag lärde mig att Gud fanns och jag lärde mig att ära honom och hans bud, säger hon angående den nya lagstiftningen, enligt CBS News.

Louisiana ligger i vad som beskrivs det amerikanska bibelbältet och delstaten kan nu bana väg även för andra delstater att införa samma lagstiftning. Det är också en uttalad förhoppning.

Samtidigt beskrivs det här som ett kontroversiellt beslut och motståndet är högljutt.

– Om du vill att dina barn ska lära sig de tio budorden, då kan du ta dem till kyrkan, argumenterade exempelvis oppositionspolitikern Royce Duplessis då frågan var uppe för debatt.

Han menade att i USA så finns en tydlig separation mellan kyrka och stat, och beslutet att hänga upp bibelord i skolor går emot den regeln.

Lagen utmanas

Redan nu, innan lagen hunnit träda i kraft, kommer också uppgifter om att man ska försöka att stoppa den via domstol. Organisationen American Civil Liberties Union har i ett uttalande klargjort att de tänker gå den vägen, där de argumenterar för att det här på ett tydligt sätt bryter mot den amerikanska konstitutionen som utlovar religionsfrihet.

”Vår grundlag lovar att vi alla själva ska få bestämma över vad vi tror på, utan påtryckningar från regeringen. Politiker har ingen rätt att tvinga på andra sin önskade religiösa doktrin på studenter och familjer i de allmänna skolorna”, skriver de i sitt uttalande.

Fler artiklar för dig