Nyheter

9-åriga Lisa får stanna i Sverige – ”Tack gode Gud att detta blev möjligt”

Biskop Åke Bonnier är en av flera som har vädjat om att Lisa ska få stanna i Sverige

Hon skulle utvisas till Albanien, ett land som är henne främmande. Nu har beskedet kommit att Lisa, 9 år, får stanna i Sverige. Bland dem som engagerat sig i fallet finns biskop Åke Bonnier, som nu tackar Gud för beslutet.

”Många av oss har hört personliga berättelser, som nästan givit en absurd overklighetskänsla”, skrev Skaras biskop Åke Bonnier i en debattartikel i Dagen i april.

Sedan började han att berätta om Lisa. Hon är 9 år och föddes i Sverige. Hon bor i ett familjehem i Järpås utanför Lidköping med människor som älskar henne. Trots det hade hon fått beskedet att hon skulle utvisas till Albanien, ett land hon inte känner till och där hon heller inte kan tala språket.

”Där finns ingen familj som tar emot henne och sannolikheten är stor att hon då kommer hamna på ett barnhem”, skrev Åke Bonnier.

Skarp kritik

Även Lisas biologiska föräldrar har sagt att de är nöjda med att hon kan få bo kvar i familjehemmet, där det uttryckts en förhoppning om att hon ska kunna adopteras. Hennes föräldrar har sökt asyl i Sverige men fått avslag, där beslutet som gavs var att även Lisa skulle utvisas, trots att hon levde sitt eget liv i en svensk familj.

Fallet Lisa har väckt stor uppmärksamhet, med kritik om alltför stelbenta regelverk där man inte tar hänsyn barnets bästa. Så därför är det en nyhet som dyker upp på många ställen när det nu står klart att hon får ett tillfälligt uppehållstillstånd.

– Vi är så himla lyckliga, säger Paulina Backström, vårdnadshavare i familjehemmet, till P4 Skaraborg.

– Som det ser ut får hon stanna här till nästa sommar, då ansöker man om fortsatt uppehållstillstånd, det är så man gör tills man får permanenta uppehållstillstånd.

Tackar Gud för beslutet

Även biskop Åke Bonnier, som i höst lägger ned staven och går i pension, gläds åt beskedet. På sin Facebook-sida uppmanar han alla sina följare att stämma in i hans tacksamhetsbön.

”Gud, jag vill tacka Dig av hela mitt hjärta att nioåriga Lisa får stanna i Sverige på tillfälligt uppehållstillstånd. Tack gode Gud att detta blev möjligt! Tack gode Gud för Din konkreta kärlek till henne och hennes familjehem. Var med dem under det år som ligger framför och led dem på Dina vägar”, skriver Åke Bonnier.

Fler artiklar för dig