Nyheter

Rachel Turner på Nyhem: Ta med barnen till kyrkan när det inte är familjekväll

Vill att generationerna ska mötas mer • “Även en dement 92-åring kan vara lärjunge till Kristus”

Fyraåringar kan vara lärjungar till Kristus och få del av Andens gåvor. Precis som en dement 92-åring kan vara det. Familjepastorn Rachel Turner från England besöker i veckan både Nyhems- och Torpkonferenserna. Hon vänder sig mot generationssplittringen i många kyrkor.
– Människor av alla åldrar behöver Jesus. Och vi behöver varandra över generationerna, säger hon.

NYHEM. Rachel Turner har något av en standupkomiker i sig när hon kliver upp på Nyhemsscenen. Hon lägger sig på golvet och snurrar runt för att illustrera delar av sin berättelse, och bjuder på egna misstag från livet medan åhörarna skrattar så de nästan kiknar.

Men hon är predikant – och förstås medveten om hur humor också öppnar upp mottagligheten för det hon känner att Gud har lagt på hennes hjärta. Rachel Turner är till vardags pastor i ledningsteamet för församlingen Hope Church i staden Harrogate, strax norr om Leeds i hjärtat av England.

Vill stötta föräldrar

Hon har bakgrund som barn-, ungdoms- och familjepastor och coachar nu yngre kollegor i deras uppgifter – och ser till att frågorna involveras i församlingsledningen. Rachel Turner har också grundat organisationen ”Parenting for faith” som jobbar med frågor om hur man som förälder kan dela med sig av sin kristna tro till sina barn.

De senaste åren har hon skrivit tio böcker i ämnet. Och under midsommarveckan möter hon alltså svensk frikyrklighet på Nyhems- och Torpkonferenserna.

Rachel.

Olika åldrar behöver varandra

En av hennes huvudteser är att generationerna behöver vara tillsammans mycket mer i kyrkorna, än de är i dag. Hon beklagar utvecklingen där söndagsskolan började hållas parallellt med gudstjänsten, och menar att barn och unga har mycket att tillföra till de äldre i församlingen – liksom de äldre har mycket att tillföra till tonåringar och de allra yngsta.

– Vi är en kropp, som hänger ihop, i församlingen, citerar hon från Bibeln. Jesus hade inte två lärjungar som var avsatta till att sköta barn- och ungdomsverksamheten som något separat.

– Det klart att unga ibland behöver möta människor i samma ålder. Men framför allt behöver generationerna mötas. De unga behöver få känna sig värderade av människor som är äldre än dem, och bli sedda av människor som är yngre än dem, säger hon till Dagen.

Vänder sig till ungdomarna

I ett av kvällsmötena vänder Rachel Turner sig också direkt till de ganska många ungdomar som hon glädjande ser finns med i hallen. Hon talar varmt och allvarligt till dem.

– Ni behövs i de vuxnas liv i er församling, säger hon. Du som ung har en styrka, vishet och ett sätt att förstå och se Gud som de vuxna inte kan. Du har erfarenheter med Gud som de vuxna behöver få höra.

Du som ung har en styrka, vishet och ett sätt att förstå och se Gud som de vuxna inte kan.

—  Rachel Turner

Efteråt berättar Rachel Turner att hon ändrade sin predikan när hon kom in i lokalen och såg ungdomarna. Hon uttrycker också stor glädje över att olika generationer – från barn till äldre – fanns med i lovsångsteamet på konferensscenen nästa förmiddag.

– Ibland håller jag bara på med min egen väg under lovsången. Men alla de som ledde lovsång här uppe gjorde att jag kom ut ur mig själv, förklarar hon.

Rachel.

Ta med barnen på vuxenmöten

Hon uppmanar föräldrar att ta med sina barn även när det inte står familjekväll i kyrkans program. Och menar att fler samlingar borde vara gemensamma över generationsgränserna. Liksom hon betonar att det är föräldrarna själva som har det största ansvaret för att få sin barn att växa i tron och få den att bli en naturlig del av barnens och ungdomarnas vardag.

– Alla samlingar och gudstjänster kan naturligtvis inte vara generationsöverskridande. Men vi kan också lära känna varandras barn, skratta och leka tillsammans och prata när vi äter. Jag ser en vacker generationsöverskridande gemenskap på flera håll under träden här på Nyhem.

2024.

Från sin 20-åriga erfarenhet som pastor i olika församlingar och inom det karismatiska nätverket New Wine i England berättar Rachel Turner om treåringar, åttaåringar, elvaåringar och 13-åringar som agerar förebedjare, delar sin kristna tro med kompisarna på skolan eller bär fram kunskapens ord.

Inget partytrick

Hon säger att de andliga gåvorna behöver vara en del av det naturliga kristna livet – och inget partytrick. Här har inte minst barnen mycket att dela med sig av, och Gud agerar ömsint på deras nivå, menar Rachel Turner.

Hon berättar om en 14-åring autistisk kille som så fort han mötte någon i skolan, som hade bekymmer eller ont någonstans, utan minsta tvekan frågade: ”Får jag be för dig, för jag tror att Jesus kan hela dig”.

Rachel.

Det gällde bland annat en kompis med migrän, som i skolan blev av med huvudvärken och efter att han fått evangeliet berättat för sig bestämde sig för att bli kristen.

– På söndagen kom hela hans familj på gudstjänsten, berättar Rachel Turner som ett exempel på att alla generationer och sorters människor behövs för att för att församlingen – Kristi kropp – ska fungera fullt ut.

Fler artiklar för dig