Nyheter

Kalasmötet skapar minnen för barnen på Torp

Spex, drama och sång gör Jesus och tron levande för barnen

”God är god mot mig!” Ropen skallar från ett hundratal barn i Magasinet på Torp. Det är Kalasmöte och 4–8-åringarna har just fått ett bibelord med sig innan de går ut i eftermiddagssolen.

TORP. En knapp timme tidigare, och barnen står i kö utanför portarna till Magasinet, den stora matsal på Torp där två olika team håller i barnmöten varje för- och eftermiddag under Evangeliska frikyrkans sommarkonferens.

Nedanför scenen ber Maria Furusand för alla medverkande, och för att barnen som väntar därute ska få möta Jesus i sången, gemenskapen och dramat.

Kalasmöte på Torpkonferensens tisdagseftermiddag.

När de väntande släpps in – hela 351 barn och föräldrar – skyndar de flesta småttingar fram till scenen, där de snabbt gör sig hemmastadda på den röda mattan. Här gör de sig redo att skutta och hoppa när bandet drar i gång, att heja på Torpbarnens maskot Rävy, och att följa med flickorna Vilma och Vera i eftermiddagens drama.

I dag är Vilma bekymrad över sina föräldrar. Pappa har besvär med att yttertältet krånglar i regnet. Husvagnens toalett läcker, med väl insedda lukteffekter. Och alltihop har fått Vilmas mamma, som har en bebis i magen och svallande hormoner, att brista ut i gråt.

Med hjälp av särskilda glasögon får flickorna resa tillbaka i tiden, och följa den barnlösa Hannas väg till babylycka efter att ha bett i templet. Berättelsen får flickorna att inse hur efterlängtat ett barn kan vara, och de bestämmer sig för att fira Vilmas lillebror och pynta husvagnen.

Kalasmöte på Torpkonferensens tisdagseftermiddag.

Peppade och trötta

När mötet är slut, efter en sista låt med många glada hopp, ser barnen ömsom peppade och ömsom trötta ut. Ungefär som de fyra mammorna som skapat dagens Kalasmöte, tillsammans med Helena Balkes musikteam och ett helt gäng egna och andras barn.

– Mina tre barn, som är unga vuxna, hörde till dem som stod på scenen, berättar Maria Furusand för Dagen efteråt.

Barnmöten har funnits mycket länge på Torp. Men just i år det 20 år sedan Maria Furusand och en annan mamma som är med på dagens Kalasmöte, Josefin Jacobsson, började samarbeta.

– När vi körde igång 2004 var åldersgruppen 4–8 år i ett tält i lekparken. Men runt 2007–2008 flyttade vi in i matsalen och det blev “Kalasmöten”, säger hon.

De senaste åren har eftermiddagens Kalasmöte genomförts av Maria Furusand, Josefin Jacobsson och ytterligare två mammor, Linda Sjöberg och Helena Hultman.

Mammorna som kör Kalasmöte för barnen på Torp. Fr.v. Linda Sjöberg, Josefin Jacobsson, Helena Hultman och Maria Furusand.

– Vi tycker det är viktigt att barnen hör talas om Jesus och Bibelns berättelser, och att det görs på ett sätt som blir greppbart för dom. Det har varit vårt driv hela tiden, säger Maria Furusand, som sedan två år arbetar som pastor i Botkyrka Pingst i Stockholm.

Minnen för livet

Att många ungdomar och vuxna på Torp har innerliga minnen från barndomens möten är tydligt. Också för Maria Furusand var sommarens kristna konferenser viktiga, även om de inte ägde rum på Torp utan på familjefesten i Ljungskile i västra Sverige.

– Den, och barnmötena där, satte sina sina spår och har präglat mig, säger hon.

– Så det här är något som jag har velat ge vidare till mina barn och som vi nu får ge vidare till andras barn.

Vinsten med Kalasmöte, som hon ser det, är dubbel. Dels får barnen en rolig och tänkvärd stund. Och dels får föräldrarna, som kanske kommer från mindre församlingar, känna samhörighet.

– Det blir som en vitamininjektion, och man får bli lite överväldigad över att se hur många kristna familjer det finns. Så många föräldrar är väldigt tacksamma, blir inspirerade av Kalasmötena och tar med sig idéer hem till sina egna församlingar.

Ge vidare ett bibelord

Också Kalasmötet vill ge vidare av konferensens tema, som är Glädjebud.

– Vi har med glädjebudet på olika sätt, och knyter fast det vid ett bibelord på så sätt att barnen får “ramsa in” en bibelvers som de bär med sig sen, säger Maria Furusand.

– Ibland är det det enda man kommer ihåg från Kalasmötena. Det kan vara någonting som poppar upp när man behöver det. Då finns det där: ”Gud är god mot mig.”

Kalasmöte på Torp, och Mikael Wahl spelar Josef, ur berättelsen i slutet av Första Mosebok.

---

Fakta: Barnens Torp

  • Evangeliska frikyrkans sommarkonferens pågår den 17–24 juni i Torp, på slätten mellan Kumla, Fjugesta och Örebro.
  • Konferensen erbjuder aktiviteter uppdelade efter åldersgrupper, men området har också plats för mycket gemensam lek.
  • Här anordnas småbarnssång, Kalasmöten (4–8 år), Schvungmöten (9–11 år), Diggit (12–13 år), Fullt Ös (för barn med funktionsnedsättningar), Missionsmusikal och uppdrag genom ”heliga agentbyrån”.
  • Kalasmötena genomförs av två olika team, på förmiddag respektive eftermiddag.

---

Fler artiklar för dig