Nyheter

USA-predikant avgår, medger ”gammal synd”

Tony Evans ledde Oak Cliff Bible Fellowship, med cirka 10 000 medlemmar

Beskedet om att den kände evangelikale predikanten Tony Evans avgår, efter 48 år som ledare för en megakyrka i Dallas, drabbade många församlingsmedlemmar hårt.
– Det var en chock. Ingen kunde riktigt tro på vad som sades, säger en person till CBS News.

Tony Evans är en känd författare och predikant, och grundare av Oak Cliff Bible Fellowship i Dallas. Hans Youtubekanal har runt 950 000 prenumeranter, och när Dagen skrev om honom för några år sedan hade han utsetts till av de ”tolv mest effektiva predikanterna i den engelsktalande världen”.

Nu har han alltså avgått, vilket ha uppmärksammats stort i amerikanska medier.

”Inte ett rättfärdigt beteende”

Det var söndagen den 9 juni som Tony Evans, 74 år, meddelade församlingen att han för flera år sedan hade begått en rad synder, som han inte gick in närmare på.

”Även om jag inte gjorde något brottsligt, så brukade jag inte ett rättfärdigt omdöme i mina handlingar. I ljuset av detta lämnar jag mina uppgifter som pastor och underkastar mig den process av helande och återupprättande som kyrkans äldste beslutat om”, sa han i ett uttalande som också publicerades på internet.

”Det kommer att ge mig en behövlig tid av andlig återhämtning och helande.”

CBS News talade med James Harris Jr, som firat gudstjänst i Oak Cliff Bible Fellowship Church i 32 år och som sett kyrkan växa och frodas under Tony Evans ledning.

– Det var en chock. Ingen kunde riktigt tro på vad som sades, sa James Harris Jr om att Tony Evans avgår.

– Han är en klippa i samhället. Jag tror han är en av landets mest kända pastorer.

Fler artiklar för dig