Nyheter

Torpkonferensen öppnade med bön: ”Ingen ska få ta glädjen ifrån oss”

Linalie Newman: ”Det är min tydliga bön inför den här veckan”

Regnet smattrade mot taket när Bönehuset på Torp fylldes av bön på måndagen, och ett 40-tal församlade tog andlig avstamp inför Evangeliska frikyrkans stora sommarkonferens.
– Låt oss alla vända oss mot Kristus den här veckan, som enskilda, som församlingar och som rörelse, sa Maria Fagré när hon och teamet från 24–7 Prayer Sverige ledde de församlade i bön.

TORP. Det var innerlig lovsång och många uppsträckta armar när Torpkonferensen inleddes med bön på konferensens första dag.

Temat för veckan är ”Glädjebud” och EFK:s missionsdirektor Linalie Newman citerade under bönesamlingen ur Lukasevangeliets fjärde kapitel: ”Herrens Ande är över mig, för han har utvalt mig att ge ett glädjebud till de fattiga.”

Torpkonferensen inleddes på måndagen med bön i Bönehuset.

Hon påminde om att Jesus kommer med glädjebud både från Golgata, där han segrat över synden och döden, och från framtiden:

– En dag ska hans rike vara upprättat helt och fullt, så det är ett glädjebud både ”bakifrån” och från framtiden.

”Helt okej att tänka olika”

Hon sa också att hon hoppades att konferensen, och Guds glädjebud, inte skulle påverkas av den såriga situation som uppstått kring beslutet att inte låta Kristna regnbågsrörelsen vara utställare på Torp – något som ledde till att Örebro kommun drog in omkring 60 praktikplatser åt ungdomar på Torp.

– Man kan så klart tycka olika om vem som ska få vara utställare på Torp. Det är helt okej att vi tänker olika om det, också i det här rummet, sa Linalie Newman.

– Men det har blivit så tydligt att det här glädjebudet vill någon stjäla från oss – vi ska inte få känna glädje i att få vara här, vi ska bli suddiga i blicken över vad det sanna glädjebudet är. Och det är min tydliga bön inför den här veckan, att ingen ska få ta glädjen ifrån oss, att vi ska få frimodigt förkunna glädjebudet om Jesus Kristus, och att det glädjebudet få nå till alla.

– Det är ett glädjebud som är på riktigt, och inget kan få skymma det för oss, eller stjäla det från oss, utan det ska få vara djupt förankrat i våra liv, en innerlig, djup glädje för oss alla var och en.

Torpkonferensen inleddes på måndagen med bön i Bönehuset.

Torp tonår

Under bönemötet välsignades alla som arbetar som ledare och volontärer med de olika åldersgrupperna på Torp.

Hit tillhör ”Torp tonår”, som har ett eget tält på konferensens område.

När Dagen besökte tältet tidigare på måndagen hade ännu inte många stegat fram genom det våta gräset för att checka in och få sitt armband vid bordet som dragits fram till tältöppningen

Inom ett dygn kommer det att myllra med ungdomar som kommer för att ta del av både lek och allvar under konferensen. Från onsdagen fylls det på med ytterligare 35 ungdomar. Då kommer Frälsningsarmén till Torp med sitt tonårsläger Summercamp.

Redo att checka in tonåringar till Torp Tonår. Fr.v. Hugo Fagerstedt, 20, Emilia Linusson, 23, Hanna Ekros, 23 och Hannes Emme, 23.

Men än så länge kan Hugo Fagerstedt, 20, som förberett veckans bibelstudier för tonåringarna, och hans kompisar ta det relativt lugnt.

– Här blir det seminarier, bibelstudier och en massa kul häng på natten, säger Hanna Ekros, 23, som lägger sista handen vid skylten ”Incheckning”.

– Vi har speed-dating, så att man kan få nya kompisar, nattmöten i Magasinet och Grej of the day, som involverar en massa såpa.

Just nu hänger regnet i luften. Fast Torpveteranerna Hugo Fagerstedt och Hannes Emme, 23, har varit med om betydligt värre.

– Förra sommaren var det alldeles för varm här inne, säger Hannes Emme.

I veckan kommer han att spela under lovsången på nattmötena i Magasinet, och hålla i förbön.

– Vi vill var här för ungdomarna. Man kan växa väldigt mycket i sin tro när man är på konferens.

---

Fakta: Torpkonferensen

  • Årlig konferens som anordnas av Evangeliska frikyrkan, EFK, och som hölls första gången 1887.
  • Hålls den 17–24 juni i Torp, på slätten mellan Kumla, Fjugesta och Örebro.
  • Brukar ta emot 10 000–15 000 besökare under veckan.
  • Under veckan blir det gudstjänster, bibelstudier, barn- och tonårskonferens, konserter, seminarier med mera.
  • Talare vid gudstjänsterna är bland andra EFK:s ledare Ingemar Forss och Linalie Newman, Rachel Turner, grundare av organisationen Parenting for Faith, Anders Nordström, pastor i Korskyrkan Karlstad, och Pete Greig, grundare av 24–7 Prayer.

---

Fler artiklar för dig