Nyheter

Ytterligare en kyrka med kvinnlig pastor portas av USA-baptisterna

First Baptist Church of Alexandria utesluts för att den har en kvinnlig pastor

Församlingen i Alexandria, Virginia, är en av flera som tvingats lämna USA:s största protestantiska samfund, Southern Baptist Convention, Sydstatsbaptisterna, för att den har en kvinnlig pastor.

Beslutet fattades genom en omröstning vid sydstatsbaptisternas nationella årskonferens i Indianapolis den 11 juni, och antogs med överväldigande majoritet, uppger nyhetsbyrån AP.

Vid samma konferens misslyckades dock ledningen med att få till en erforderlig majoritet för att kunna ändra samfundets stadgar, och göra det ännu tydligare att endast män kan ordineras som pastorer.

Förslaget hade lagts fram, och antagits, vid förra årets årskonferens. Då röstade samfundet också för att stänga av Saddleback Church i Kalifornien, eftersom den har kvinnliga pastorer.

Redan 2000 antog Sydstatsbaptisterna ett uttalande som säger att ”både män och kvinnor har gåvor som lämpar sig för tjänst i kyrkan” men att ”pastorsämbetet är begränsat till män”.

En del församlingar tolkar detta som att kvinnor ändå kan vara pastorer, bara de inte är ledande pastorer i kyrkan. Kim Eskridge, som har haft en pastorsfunktion i den nu uteslutna kyrkan i Alexandria i 20 år, har särskilt ansvar för arbetet bland kvinnor och barn.

Vid sin konferens antog Sydstatsbaptisterna också en icke-bindande resolution där bland annat provrörsbefruktning fördöms som ”avhumaniserande”, rapporterar BBC.

Samfundet Sydstatsbaptisterna omfattar 47 000 baptistkyrkor med närmare 13 miljoner medlemmar.


Fler artiklar för dig