Nyheter

Tyska kyrkorna satsar stort under fotbolls-EM

Protestanter och katoliker krokar arm under fotbolls-EM. Inledde med ekumenisk gudstjänst

Katoliker och protestanter i Tyskland går all in under EM i fotboll, och erbjuder bland annat gratis boende åt fotboll-fans.
När turneringen startade i fredags hölls en stor ekumenisk gudstjänst i München.

Det sjuttonde Europamästerskapet i fotboll spelas mellan den 14 juni och den 14 juli, med Tyskland som värdnation. Landet gick hårt ut vid turneringens första match, och slog Skottland med 5–1.

Fotbollsfebern har även drabbat Tysklands två största kristna samfund, katoliker och protestanter. Bland annat har de lanserat en tjänst, host4euro.com, som kopplar samman fotbolls-fans med familjer som erbjuder gratis boende under tävlingen.

Uttalar sig om idrott och tro

På en gemensam hemsida tillhandahåller kyrkorna dessutom material för gudstjänster och gör olika uttalanden som har med idrott och kristen tro att gör.

Där beklagar de till exempel resultatet i en undersökning om rasism som gjordes nyligen, och som visade att var femte tysk vill ha ”fler vita spelare” inom fotbollen.

”Det undergräver idrottens integrerande idé, har inget i vårt samhälle att göra och går på djupet emot den kristna tron”, säger den evangeliska kyrkans idrottsansvarige, Thorsten Latzel, om den rasism som blottades i undersökningen.

Thorsten Latzel var en av de kyrkliga företrädare som deltog i fredagens ekumenisk gudstjänst i S:t Michaels kyrka i München i södra Tyskland.

Ekumenisk gudstjänst i München när fotbolls-EM inleddes.

Minister talade i kyrkan

Där talade den tyska biskopskonferensens idrottsbiskop, Stefan Oster, om hur fotbollsmatcherna utlöser både besvikelse och hopp bland dem som tittar.

– Det kommer att bli många besvikelser under detta EM. I slutändan vinner bara ett lag. Men vi hoppas och önskar – även som kristna – att det som ska dominera är spelglädje och gemenskap, sa han i kyrkan.

– Och att många fans – också om deras lag förlorat – ska resa hem med tacksamhet, eftersom de har fått uppleva detta: att ett nederlag i fotboll varken betyder slutet, eller tar bort skönheten, kraften eller glädjen i spelet.

---

Fakta: Fotbolls-EM för herrar

  • Europamästerskapet i fotboll (EM), officiellt UEFA European Football Championship, är en fotbollsturnering för herrlandslag som spelas i Europa vart fjärde år.
  • Spelas i Tyskland mellan den 14 juni och den 14 juli. Sverige kvalificerade sig inte till tävlingen.
  • Tyskland (inklusive Västtyskland) och Spanien är de mest framgångsrika länderna i turneringens historia, med tre EM-guld vardera.
  • Europamästerskapet i fotboll för damer hålls sommaren 2025.

---

Fler artiklar för dig